Cooler hockeyen op een koeler veld

Wie goed kijkt ziet het aan de sproeiers langs de lijn. En misschien wel aan de spelers die elkaar voor de lol nat spetteren. Op het nieuwe veld van Hockeyclub Delfshaven ligt altijd een laagje water. Dat speelt sneller, wordt minder heet en het is ook nog eens duurzaam. Allemaal door een laagje water? Het grootste geheim ligt verborgen onder de grond…
Terug

Wat is het? Op een waterveld glijdt de bal over een laagje water, in plaats van dat hij rolt over gras of kunstgras. Er is minder weerstand en dus gaat de bal sneller. Je moet dus ook harder rennen. Daarom wordt een waterveld ook wel professioneler genoemd.

Sproeien met regenwater

Naast professioneler is een waterveld ook nog eens duurzaam. Onder het veld ligt een waterberging: een soort grote vijver of waterbak waarin regenwater opgevangen wordt. Dit regenwater wordt gebruikt om het veld erboven te besproeien (zodat je dat laagje water krijgt).

Je hebt dus geen kraanwater nodig voor besproeiing. En het is ook nog eens fijn voor de omgeving: bij heftige buien –en daar hebben we er steeds meer van– kan het teveel aan regenwater worden opgevangen in de bak.

Een cooler veld voor HC Delfshaven

Sportbedrijf Rotterdam kreeg van de gemeente de opdracht om een waterveld bij HC Delfshaven aan te leggen. De club is hard gegroeid en met 600 leden werd een tweede veld noodzakelijk. De extra ruimte en dan ook nog zo’n professioneel veld… HC Delfshaven zag het helemaal zitten. Al hun teams gaan erop spelen: de hogere teams zullen er vaker op staan, maar de club wil ieder lid zo’n razendsnel veld laten ervaren.

Het veld heeft nog meer voordelen voor de spelers. Op warme dagen wordt kunstgras heet en geeft warmte af. Maar door het laagje water op het waterveld blijft het veld koeler. Dat speelt nog lekkerder. Je hebt ook minder snel brand- en schaafwonden als je valt.

Even wennen…

Het is natuurlijk wel even wennen, zo’n nieuw veld. Ja, de bal is sneller; maar hij stuitert ook meer. Het veld geeft meer mee.

Sinds oktober 2022 is het veld bespeelbaar. Er was enige vertraging omdat het oude veld een hybride (voetbal)veld was. Ed van der Burg, professional beheer en onderhoud van Sportbedrijf Rotterdam, legt uit: “Het veld was een combinatie tussen gras en kunststof. Er bleven kunststofvezels achter in de grond en die moesten worden verwijderd. Dat kostte meer tijd. Vervelend voor de club, want zij hadden voor de zomer meer leden aangenomen, omdat ze dachten dat ze al bij de start van het seizoen twee velden zouden hebben. Maar het veld was pas in oktober klaar. HC Delfshaven is dan een fijne club, waar niet snel wordt gezeurd maar altijd naar oplossingen wordt gekeken.”

Samen aan het werk

De waterberging is gefinancierd door Rotterdams Weerwoord, dat projecten financiert die de stad helpen omgaan met de gevolgen van klimaatverandering.

CSC Sport is de aannemer die al een paar jaar sportvelden aanlegt voor het Sportbedrijf en ook de aanleg van dit waterveld uitvoerde. Voor het ontwerp en het uitvoeringsplan werkten zij op een innovatie manier samen met Joosten Groep, die ook het waterbergingssysteem leverde. De beregeningsinstallatie en de sproeiers zijn aangelegd door Mulder Sportberegening.

Meer watervelden?

Het Sportbedrijf is blij met dit duurzame waterveld voor HC Delfshaven. Ed van der Burg ziet mogelijkheden om de aanleg van meer duurzame velden te onderzoeken: “We willen nu kijken of we ook andere type kunstgrasvelden, zoals voor voetbal, zo kunnen maken dat ze minder heet worden. Daar wordt vaak geklaagd over hitte en je kunt onderzoeken wat het zou schelen qua temperatuur. Een waterveld is een kostbaar systeem, maar de hittestress vormt ook een groot probleem. En door de eigen waterberging hoef je niet te besproeien met regenwater.”