Terugblik: OKT Waterpolo tijdens corona

In februari vond het Olympisch kwalificatietoernooi waterpolo voor de heren plaats in Zwemcentrum Rotterdam. Tijdens dit toernooi hebben drie landen zich weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio. We kijken terug op een succesvol toernooi in een bijzondere tijd, want door corona werd het toernooi al tot twee keer uitgesteld. Hoe ging dat in zijn werk? En waar is allemaal rekening mee gehouden? Onze collega's en partners vertellen je de ins and outs.
Terug

Bij de organisatie van een dergelijk toernooi zijn honderden personen betrokken. Niet alleen van de internationale zwemorganisatie FINRichtlijnen SPORTHALLEN - 17052021A en Nederlandse zwembond KNZB, maar juist ook van ons Sportbedrijf en Zwemcentrum. Van onze horecacollega's die 2160 broodjes hebben gesmeerd en 763 gevarieerde diners hebben voorbereid, tot onze facilitaire dienst die zorgde dat het hele pand werd gedesinfecteerd. Want de organisatie heeft nogal wat voeten in de aarde gehad dankzij de coronapandemie. Het is nogal wat om in deze tijd 12 waterpoloteams van over de hele wereld in te vliegen voor een polotoernooi, met alle voorzorgsmaatregelen die daar bij horen. We vroegen onze collega Nicos Vlachos én eventmanager voor de KNZB, Wouter Koeman, naar hun ervaring.

"We doen elke dag een sneltest en één keer in de 72 uur een PCR-test"

Nicos Vlachos is locatiemanager van Zwemcentrum Rotterdam. Samen met zijn collega Elise de Vreugde zorgen zij er voor dat het zwembad er tiptop uit ziet en de organisatie soepeltjes verloopt. Nicos: "We zijn al vier keer begonnen met dit evenement organiseren. Maar nu is het dan echt zover. We zijn volledig in bedrijf, de sfeer is geweldig. Ik maak dagen van 06.00-23.00 uur. We moeten op een andere manier voorbereiden dan normaal, het kost meer tijd." In 2020 ging het kwalificatietoernooi waterpolo niet door vanwege corona, het werd tot twee keer uitgesteld en uiteindelijk was vier keer scheepsrecht: februari 2021 kon het toernooi eindelijk doorgaan met strenge protocollen.

"Het maakt voor mijn motivatie niks uit. Het is zo bijzonder dat we dit mogen organiseren. Een Olympisch kwalificatietoernooi vindt maar eens in de 4 jaar plaats en dat het gelukt is om het naar Rotterdam te halen, dat maken we misschien niet zo snel weer mee." zegt Nicos enthousiast. "Alle spelersteams zijn sinds donderdag (11 februari 2021, red.) in het land. Zij leven in hun eigen bubbel, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. De teams zitten in hotels, net als de officials, de jury, de medewerkers van de KNZB en externe partijen. Wij als medewerkers van het Sportbedrijf zitten niet in een zo’n bubbel. Maar we doen elke dag een sneltest en één keer in de 72 uur een PCR-test. Dat moet overigens iedereen doen die het Zwemcentrum nu in wil. Ik ben extra voorzichtig deze dagen. Ik wil dit evenement natuurlijk meemaken! Dus ik zie niemand anders dan mijn vrouw, mijn kind en de collega’s in het Zwemcentrum."

"Wat er nog meer anders is aan een evenement in coronatijd? Er is geen publiek, wat heel jammer is. Maar alles wordt uitgezonden via de livestream. Als er een kabel te kort is kan je die niet even halen in de winkel om de hoek, dus je moet creatief zijn. Gelukkig hebben we meerdere zwembaden in Rotterdam en zijn de collega’s bereidwillig om te helpen. En wij moeten gewoon heel veel desinfecteren. Na een training of wedstrijd in het Zwemcentrum moet een team zo snel mogelijk weer weg, maar dan ook echt het pand uit. Er is hooguit tijd voor een kort interview en dan is het omkleden en douchen in het hotel. Daarna moeten wij de kleedkamers desinfecteren. Daar hebben we 15 minuten voor, dan komt het volgende team."

"Ieder team kreeg een eigen bus, met een eigen chauffeur die ook onderdeel van de bubbel van het team werd"

Dat het een hele organisatie was weet ook Wouter Koeman, eventmanager voor de KNZB. Want hoe is dat om zo'n internationaal Olympisch toernooi te organiseren? "Indrukwekkend. Een topsportevenement is altijd al een snelkookpan, maar door de COVID-19-pandemie is het extra bijzonder dat je dit kunt organiseren. Corona heeft zoveel invloed op wat je doet. Vaak is het zelfs leidend in de organisatie. Door de reisbewegingen is het lastig nu zo’n internationaal toernooi te houden. Neem bijvoorbeeld het Braziliaanse team: er waren al extra administratieve handelingen voor nodig om hen uit een niet-EU-lidstaat hiernaartoe te krijgen. Dat moet dan bij de marechaussee en per persoon geregeld worden. Zij hebben een keer op het punt gestaan te vertrekken uit Brazilië en konden toen niet op het vliegtuig stappen omdat er toch nog iets geregeld moest worden."

"Denk ook aan busvervoer: ieder team kreeg een eigen bus, met een eigen chauffeur die ook onderdeel van de bubbel van het team werd. Normaal zet je gewoon een pendeldienst op. De bussen moesten nu allemaal een achteringang middeningang hebben, zodat het contact met de chauffeur echt zoveel mogelijk uit de weg gegaan kon worden. Daarom bleven de eerste rijen achter de chauffeur ook standaard leeg. Het zit hem in zulke details."

De samenwerking verliep volgens Wouter meer dan soepel: "Het Sportbedrijf denkt echt mee in alles in en rond de locatie. Ze zijn heel pro-actief. Als er op een bepaalde plek in het Zwemcentrum iets moest gebeuren, dan weten zij: dan moeten we de looproutes zo maken, daar een desinfectiepaal zetten en dan en dan een schoonmaakronde doen. Het kantoor van het Sportbedrijf was onze coronateststraat. Daarmee hebben we best wel wat van ze gevraagd. Zij waren daardoor twee weken hun eigen kantoorruimte kwijt. De organisatie was heel goed in het meedenken en meebewegen om het evenement te doen slagen."

"Rotterdam is een bekende haven voor ons en voor dit evenement vonden we hier alles"

"De locatie is qua baden uitstekend toegerust om dit evenement te houden. De ruimte is zeker in coronatijden groot genoeg. Het was mogelijk om een afgescheiden looproute te maken speciaal voor de spelers, zodat zij nergens andere mensen tegenkwamen. Rotterdam is een bekende haven voor ons en voor dit evenement vonden we hier alles: van zwembad tot hotels om dit internationale evenement te organiseren."

"De loting (voor het samenstellen van de poules, red.) voor de Olympische Spelen vond ook plaats in het Zwemcentrum na de laatste wedstrijd. Wat er dan gebeurt is een typisch voorbeeld van hoe Nicos als locatiemanager en andere betrokkenen van het Zwemcentrum meedenken. Dan gebeurt het niet in een zaaltje achteraf, maar richten zij de plek zo in dat het echt ‘op de vloer’ kan, naast het bad. Daar kunnen we een groter scherm gebruiken om de loting te laten zien en dat levert natuurlijk een veel mooier plaatje op. Die toewijding en dat enthousiasme onderscheidt hen van wat gewoon is."

"Ik hoop dat de pandemie heel snel voorbij is, maar we kunnen ontzettend veel leren voor komende evenementen van hoe het OKT Waterpolo is verlopen op het gebied van onder andere transport, looproutes en testprotocol."

Ondanks het sterke spel van de Nederlandse waterpolomannen hebben zij zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Tokio. Montenegro (1), Rusland (2) en Griekenland (3) plaatsten zich voor de Spelen. De Nederlandse polodames hebben zich begin dit jaar wel gekwalificeerd voor Tokio tijdens het kwalificatietoernooi voor de vrouwen in Triëst, Italië.

Locaties