(s)portret

Dans op de KAAP!

Lieke en Tamar hadden tijdens hun afstuderen al een plan: een eigen dansschool. Op de roltrap bij Codarts, waar zij beiden hun opleiding volgde, kwam dit ter sprake. Lieke vroeg Tamar om dit plan samen uit te werken en binnen no time was LTdans geboren. Lieke: “als je achteraf bekijkt dat we dit succesvol hebben opgezet tijdens de afstudeerperiode, verbazen we ons soms nog steeds”. Maar dat het gelukt is, dat is een feit. In december 2015 zijn zij officieel gestart in de Fenixloods 2 op Katendrecht.
Terug

De dansruimte bevindt zich op de eerste verdieping van de Fenixloods. Het geeft meteen een gevoel van thuiskomen en er hangt een prettige sfeer. Tamar: “we hebben ons eigen geld geïnvesteerd, waardoor we niet hoefden te lenen. Mijn vader is aannemer en heeft ervoor gezorgd dat we deze ruimte zelf konden bouwen".  Een mooie open ruimte, waarbij je de dansles ook goed kunt afsluiten. Hierdoor kun je zonder afleiding ongestoord dansen.

Helaas komt er een einde aan dit avontuur. De loods is verkocht, waardoor zij per 31 januari 2020 het pand moeten verlaten. “We zijn dus op zoek naar een nieuwe plek, waarbij we een kans zien op de bovenverdieping van het Huis van de wijk ‘t Steiger.” Ook dat is op Katendrecht en dus nog prima bereikbaar voor de dansliefhebbers. Tamar: “het lijkt mij super om daar gebruik van te maken, zodat je samen met andere creatieve ondernemers mooie activiteiten kunt organiseren.” Maar nog niks is zeker, alles ligt nog open.

Daarmee gaan ze eigenlijk terug naar waar ouderendans ooit begon. Sportregisseur Charlie nam contact op met LTdans om kennis te maken en eventuele hulp aan te bieden. Lieke en Tamar wilden graag lesgeven aan ouderen, maar wisten hier nog niet goed invulling aan te geven. Charlie was op zoek naar een sportaanbieder die iets voor ouderen wilde betekenen. Een match was daar. Vanuit allerlei gegevens over de wijk vertelde Charlie dat dit aanbod potentie had. “Door middel van een aanjaagbudget hebben we deze stap kunnen nemen”, zegt Lieke. “Wij waren heel blij met Charlie en hij met ons. Dat was heel fijn!”.

“Wij waren heel blij met Charlie en hij met ons. Dat was heel fijn!”

De flyers voor deze activiteit hebben Lieke en Tamar zelf gemaakt. Daarvoor heeft Charlie hen input gegeven over allerlei inzichten die bekend zijn over de doelgroep. Wat spreekt ouderen aan en hoe zijn zij het beste te bereiken. Tamar zegt: “we hebben daarin heel erg ingespeeld op het samen dansen. Dat het vooral gezellig is en dat je mensen ontmoet. Maar ook dat het goed is voor je vitaliteit". In het begin werd voor de gezelligheid aan het einde van de les een koffie moment ingelast. Dat was al snel niet meer nodig, aangezien er voor en tijdens de les al voldoende gekletst en gelachen werd. Ook hebben ze met inzichten van het social marketing onderzoek de naam aangepast van Ouderdans 70+ naar Dans 55+. Ouderdans maakte het een beetje stigmatiserend. Je hoeft namelijk niet oud te zijn om met de dansles mee te doen.

"Ouderdans maakte het een beetje stigmatiserend. Je hoeft namelijk niet oud te zijn om met de dansles mee te doen".

De deelnemers van Dans 55+ zijn nog actief en vitaal. De gemiddelde groepsgrootte is 8 mensen en er is altijd wel wat verloop. Soms door gezondheidsredenen, maar ook langere vakanties of drukke agenda’s zijn oorzaak hiervan. Lieke zegt: “sommige zijn ook zo druk, omdat ze bijvoorbeeld oma zijn en op de kleinkinderen passen. Tja, daar heb je dan ook gewoon mee te maken”.

Hun droom is om uiteindelijk op deze locatie weer terug te komen. Dat dit een ontmoetingsplaats wordt, waar iedereen in de buurt een plekje heeft.  Waarin je samenkomt en jezelf kunt zijn. Het huiskamer idee, waar veel creativiteit is. Kortom, een levendige plek waar je je gewoon thuis kunt voelen.

Benieuwd wat Sportregie voor jou kan betekenen? 

Neem contact op met de sportregisseur uit jouw gebied!