(s)portret

De buurtfitness van Rotterdam, een ‘match made in heaven’.

Frido en Martin beleven hun droom. Een maatschappelijke fitness voor mensen uit de buurt. De wens voor een maatschappelijke gym is ingewilligd. En nog succesvol ook. Dat heeft wel wat tijd, energie en gesprekken nodig gehad, maar werpt nu zijn vruchten af.
Terug

Frido Verschoor, hoofd sport- en buurtnetwerker bij recreatiecentrum de Oostervant, noemt zichzelf ook wel manusje van alles. Hij bemoeit zich graag overal mee. Hij ging dan ook snel op zoek naar een oplossing voor de beschikbare, maar lege fitnessruimte in de Oostervant. “We wilden het heel graag zelf runnen, maar ook weer niet opboksen tegen de grote jongens. Dus moet je een onderscheidend concept schrijven. Het idee was dan ook om een maatschappelijke fitness op te zetten die echt voor de buurt aantrekkelijk zou zijn”. Frido kende zijn wegen in het Rotterdamse sportnetwerk en legde zijn vraag neer bij Sportregisseur Delfshaven, Menno Bruins.

Martin Kristelijn is sportmanager bij Sportbureau Tino. Zij combineren sport met maatschappelijke projecten. Daarnaast begeleiden zij ook individueel mensen in de hulpverlening met sport, muziek en voeding. Martin: “toen ik het Sportbureau startte, ging ik op zoek naar de wegen in het sportnetwerk. Hoe zetten we onszelf op de kaart? Ik kwam Menno als sportregisseur tegen en heb met hem afgesproken. Menno heeft vervolgens in ons netwerk een workshop gegeven over het reilen en zeilen in Delfshaven en zodoende hebben we een band opgebouwd.”

“Ik kende Sportbureau Tino nog niet, maar na het eerste gesprek zat er muziek in.”

Inmiddels een jaar verder, kwam Menno met de vraag vanuit de Oostervant. Hij koppelde Martin aan Frido en een verbinding was gelegd. Volgens Frido was dit dan ook de perfecte vraag voor een sportregisseur. De wens was duidelijk. Een fitnessruimte met een mix van professionals en vrijwilligers. “Alleen die professionals vind je niet zomaar, dus was de schakel met Menno makkelijk gemaakt.”

Frido: “Ik kende Sportbureau Tino nog niet, maar na het eerste gesprek zat er muziek in”. Er volgde de eerste maand heel wat gesprekken en het concept werd aangescherpt. Hoe kun je, zowel financieel als inhoudelijk goed starten? De bijkomstigheid van het maatschappelijk stukje in combinatie met sport was de sleutel tot succes. “En daar zijn we eigenlijk qua concept volledig op door gegaan”. Frido: “het leuke aan de samenwerking met Sportbureau Tino is de link met zorg en welzijn. Er lopen hier best veel gasten rond met een achtergrond. Zij komen allemaal via Martin, ik zit zelf veel minder in dat netwerk. Dat maakt dat er voor iedereen een mogelijkheid is om te sporten. En als die mogelijkheid er niet is, dan zorgen we er wél voor dat het kan”.

Martin: “voor het Sportbureau was dit natuurlijk een hele mooie match. Dit was ook een beetje het begin van de carrière van Sportbureau Tino. Als er dan zoiets op je pad komt, dan ga je daar vol voor.” Dit was voor Martin dan ook niet gewoon een project om aan te pakken. Dit concept was de reden waarvoor hij het Sportbureau ooit begonnen is. Werken met ervaren social workers en hulpverleners, die tevens ook de papieren hebben als sportbegeleider. “Daarin zien wij sport als middel om mensen aan hun doelen te laten werken. En dat matchte hier heel goed”.

“laten we er nu vooral voor zorgen dat dit nog heel wat jaartjes blijft bestaan.”

Sportlokaal; de buurtfitness van Rotterdam was geboren. De start was best wel spannend, maar Frido en Martin hielden nauw contact. Het concept bleven zij evalueren en finetunen. “Het had best een lange adem nodig om tot een goede gym te komen. Een maandabonnement was bijvoorbeeld te vluchtig voor mensen. En dan merk je dat je weinig binding hebt”. Het eerste jaar bestond dan ook vooral uit proberen, testen en bijschaven. Daarbij werden zij financieel ondersteunt met een aanjaagbudget vanuit Sportregie. Mede daardoor is het niet bij een jaar gebleven en bestaat Sportlokaal alweer 4 jaar.

De Oostervant is een weerspiegeling van de wijk. Delfshaven is heel gemêleerd en ik denk dat we daar heel goed op inspelen”, zegt Frido. Martin: "dit is wel de gym zoals ik het voor me zie als sport-hulpverlener. Ik houd van sporten én het helpen van mensen die in de moeilijkheden zitten. Dat komt hier samen”. “Living the dream” is hier wel toepasselijk. Frido en Martin zijn eensgezind: “laten we er nu vooral voor zorgen dat dit nog heel wat jaartjes blijft bestaan.”

Benieuwd wat Sportregie voor jou kan betekenen? 

Neem contact op met de sportregisseur uit jouw gebied!