(s)portret

Online yoga op een stoel, daar moet je LEF voor hebben

Online lessen waren een uitdaging voor Monique en haar yogi Hennie. Maar nu ze het ontdekt hebben, zijn ze om. “Bewegen en bezig blijven is belangrijk, ook als dat niet makkelijk voor je is of als je het spannend vindt. Maar mijn yogi’s dóen het wel.” Haar school in Crooswijk heet niet voor niets Yoga met LEF!.
Terug

Monique’s yogaschool zit in een karakteristiek, oud schoolgebouw in Crooswijk. Op deze bijzondere locatie doet ze verschillende vormen van yoga, zoals anusara, yin en restorative yoga. Ook geeft ze yoga+: een vorm van yoga op en rond een stoel, voor iedereen voor wie bewegen minder makkelijk of vanzelfsprekend is. Deze groep heeft een speciaal plekje in haar hart. “Ik noem ze mijn superyogi’s,” zegt Monique. “Ze hebben allemaal een klein beetje moeite met bewegen, maar ze doen het wel! Toen mijn lessen in de school moesten stoppen vanwege corona dacht ik, die mensen zijn wat ouder en die willen of kunnen vast geen online les volgen. Dat had ik mis.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

“De sportregisseur stelde voor een digitaal kopje thee te drinken met mijn leden.”

Monique besprak met sportregisseur Robbie wat ze het beste kon doen voor haar superyogi’s. “Hij stelde voor een digitaal kopje thee te doen met de groep. Zo konden we toch contact houden. Dat paste goed bij ons, want normaal gesproken sluiten we de les ook altijd af met een gezamenlijk kopje thee.”

Tijdens het ‘online theedrinken’ ontdekte Monique dat haar superyogi’s het bewegen misten en ook graag iets te doen wilden hebben. In tegenstelling tot wat ze dacht, wilden zij heel graag online les volgen. Zelf vond Monique digitaal gaan nog wel spannend. “Oh help, dacht ik. Dan moet ik met een camera aan de slag en in beeld zijn. Dat zag ik eerst helemaal niet zitten. Maar aan de andere kant wilde ik het wel doen voor mijn studenten.” Een collegadocent bood uitkomst: door haar online colleges leerde Monique hoe je dat nou eigenlijk doet, online lesgeven. “Welke camera en microfoon kun je gebruiken? Welk programma heb je nodig? Op zulke vragen kreeg ik antwoord. Voor mij was het niet alleen belangrijk dat mijn deelnemers mij konden zien en horen, maar ik hen ook.”

“Ik zei, ik help je met installeren, ik heb dezelfde zenuwen als jij. Nu is Hennie er elke week bij.”

Iedere dinsdag geeft Monique nu yoga+ via Zoom. Achteraf drinkt ze nog steeds een kopje thee met haar groep, via het scherm. Dan praten ze over hoe het gaat met iedereen, met werk, familie en hoe je deze tijd doorkomt. Een van de studenten in de les is Hennie (75). Monique is extra trots dat juist hij mee doet aan de digitale les. “Hij zei eerst, dit sla ik even over. Hij vond het heel spannend, wilde niets met online beeldbellen en dergelijke te maken hebben. Maar toen zag hij een video terug van een les die ik al eerder had opgenomen, en was hij om. Ik zei, ik help je met installeren, ik heb dezelfde zenuwen als jij. Nu is Hennie er elke week bij.”

Naast Hennie heeft Monique nog meer trouwe yogi’s, net als de andere docenten op haar school. “Bijna iedereen bood aan te blijven betalen, ook toen we nog geen online lesgaven. Zelfs mensen die al maanden niet geweest waren.”

“Ik kan mijn online lessen in heel Nederland aanbieden, maar persoonlijk contact vind ik belangrijker.”

“We geven les op donatiebasis. De huur van de ruimte is niet hoog omdat het antikraak is, maar ik hoef ook niet rijk te worden van mijn yogalessen. Als er op een dag geen geld meer in het laatje komt, is het tijd om wat anders te gaan doen. Die gedachte moet ik vaak wel even uitleggen aan mensen, ook aan Robbie. Maar hij heeft me daarna vanuit sportregie geholpen om dit op mijn website beter te verwoorden, op een manier die bij mij past. Daar ben ik heel blij mee. Ook heeft hij andere webteksten helpen herschrijven zodat ze de doelgroep meer aanspreken. Fijn dat iemand zo meedenkt. Hij heeft al gezegd dat als ik op een dag mijn mooie, oude schoolgebouw uit moet, hij me helpt een nieuwe locatie te vinden.”

Voorlopig gaat Monique nog even online door. “In theorie kan ik mijn lessen aanbieden aan mensen in heel Nederland, maar het persoonlijke contact met mijn groep vind ik belangrijker. Wel wil ik één of twee lessen per week online blijven aanbieden, ook als de maatregelen versoepelen. Voor de mensen die minder mobiel zijn, is dit perfect. En ik heb mijn ritme nu gevonden.”

Benieuwd wat Sportregie voor jou kan betekenen? 

Neem contact op met de sportregisseur uit jouw gebied!