Sportief paaldansen met een stukje kunst en theater

"Wat als ik val? Maar oh schat, wat nou als je vliegt?" Dit is Apple Wangs favoriete quote en tegelijkertijd de visie van haar onderneming; de Pole Inspiration Dance Studio. Zij benadrukt dat "als je je mind ergens toe zet, je kunt bereiken wat je in eerste instantie nooit gedacht had te kunnen bereiken."
Terug

Apple komt uit Taiwan, maar is in 2007 naar Nederland verhuisd voor haar studie in International Media & Entertainment Management. In die periode kwam ze een aantal video’s tegen over paaldansen op YouTube die haar erg hebben geïnspireerd. "Ik was altijd al gek op moderne dans en theater en gefascineerd door de bewegingen en emoties van de performers." In deze video’s kwam dat ook naar voren. Wat ze zo bijzonder vond was dat de performance zich in een jungle afspeelde en de dansers er elegant maar ook zo krachtig uitzagen. "Vanaf dat moment dacht ik: dit wil ik ook leren." En daar is ze ook volledig voor gegaan. Ze installeerde thuis een paal, keek home video’s van paaldansers, ging lessen volgen in een studio en in 2012 richtte ze haar eigen dance studio op. Nu is ze de trotse eigenaresse van de Pole Inspiration Dance Studio en is ze inmiddels 2 locaties en 20 trainers verder. Eén locatie in Rotterdam en één in Den Haag.

Ze heeft deze studio en het aanbod opgezet met als doel om dichtbij de paaldansdisciplines te blijven en er een stukje circus aan toe te voegen. Deze lesvarianten geven een extra stukje kunst en theater mee aan de wereld van paaldansen. Daarnaast is het gewoon een leuke work-out en train je je hele lichaam. Je versterkt je spieren en je maakt gebruik van je hele lichaamsgewicht. Tijdens het trainen word je sterker en flexibeler. Het is dus voor iedereen. "We zien onze deelnemers ook steeds zelfverzekerder worden."

"WAT ALS IK VAL? MAAR OH SCHAT, WAT NOU ALS JE VLIEGT?"

De paaldanscommunity bestaat voornamelijk uit jonge vrouwen, maar Apple ziet daar wel veranderingen in komen. "Het stigma dat paaldansen alleen voor vrouwen zou zijn wordt iets doorbroken. Mannen vinden de circus-paaldansdiscipline bijvoorbeeld steeds interessanter en er zijn ook een aantal mannelijke trainers werkzaam in de studio."
Apple heeft haar lessen om moeten gooien door corona. Ze is online gegaan omdat ze het belangrijk vond dat haar leden fit zouden blijven en ze wilde graag een connectie houden met hen. Dat geeft ze ook als tip mee aan andere sportondernemers: "Communiceer met je leden. Wees geduldig, doe wat je kan, maar blijf rustig en denk in oplossingen."

Online gaan was wel een uitdaging, maar ze moest roeien met de riemen die ze had. Ze zag het aantal leden dalen en het persoonlijke communitygevoel was ook veranderd. "Je wilt graag fysiek contact hebben en de leden konden thuis best nog wel eens afgeleid worden." Wat heeft ze hier dan op verzonnen? "De leden worden aangemoedigd hun camera aan te houden en de trainers kennen iedereen bij naam." Apple heeft verder online lessen opgezet waar weinig tot geen materiaal voor nodig is. De focus is gelegd op lenigheid, flexibiliteit en kracht.

"BLIJF RUSTIG EN DENK IN OPLOSSINGEN"

Apple heeft ook veel gehad aan de hulp van Sportregisseur Robbie. Hij heeft haar geassisteerd om een mooie campagne te bedenken om haar lessen meer onder de aandacht te brengen. Helemaal in coronatijd was dat heel prettig voor Apple. "Soms is het goed om uit je eigen denkzone te komen en dan is nieuwe input van buitenaf harstikke fijn." Samen met fotograaf Tijmen hebben ze daarom een mooi concept bedacht om haar lessen te promoten. Dit heeft Apple goed geholpen om bekendheid te creëren: "De kwaliteit van de video was erg goed, ik heb veel enthousiaste reacties gehad, heb nieuwe leden gekregen en Robbie was daarnaast erg behulpzaam. Ook checkte hij naderhand hoe het met mij ging, die betrokkenheid vond ik erg fijn."

Benieuwd of een sportregisseur zoals Robbie ook iets voor jou onderneming kan betekenen? Lees hier meer over sportregie. Meer weten over de lessen van Apple? Bekijk haar website!