Topsporters voor de klas

Wie inspireert nou beter om in beweging te komen dan een topsporter? Sportjournalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld had een idee om kinderen weer van de bank af te krijgen: geef ze een les van een sportheld. Maar hoe krijg je die twee bij elkaar? We koppelden Thijs’ idee en netwerk aan onze organisatie rond schoolsport. Thijs: “Rotterdam is ideaal voor deze pilot.”
Terug

De velden op, de baden in

“Volwassenen, maar in het bijzonder kinderen en jongeren, gaan steeds minder bewegen en hebben vaker overgewicht,” ziet Thijs. “Ze fietsen minder vaak naar school en zijn minder vaak dan vroeger lid van een sportvereniging. We investeren geld in de Vuelta of de Tour de France naar Nederland halen. Of we willen dat de Olympische Spelen hier naartoe komen. We juichen om het hardst als het om topsport gaat, maar investeren in het op hoog niveau opleiden van sporters van de toekomst heeft geen brede interesse. Mijn doel is om de topsport en de breedtesport op een duurzame manier met elkaar te verbinden.”

Van tweet naar zweet

Het begon allemaal op Twitter. Thijs deelde hier zijn idee om een topsporter voor de klas te zetten. Onze Schoolsportconsulent Michael Nijssen zag de tweet en reageerde daarop. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen en hebben we gekeken: hoe kunnen samen Thijs’ idee mogelijk maken?

Heel moeilijk was dat niet. Want met Schoolsport010 laat Sportbedrijf Rotterdam kinderen al kennismaken met verschillende sporten in de (gym)klas tijdens clinics: door onze eigen sportcoaches of gastdocenten. Thijs’ idee om daar topsporters voor in te zetten, zagen wij helemaal zitten.

Thijs: “Topsporters kunnen enorm inspireren. Ze vertellen gepassioneerd over hun beroep en vinden het vaak nog leuk ook om dat een paar uurtjes per maand te doen voor een goed doel. Het verschilt of iemand van een atletiekvereniging een praatje komt geven, of dat een professionele hoogspringer komt demonstreren dat hij 2.24 meter hoog kan springen.”

Pilot met Douwe Amels

Thijs bracht ons in contact met atleet Douwe Amels. Zijn discipline is hoogspringen. De proefclinic met Douwe bestond uit twee lessen, zoals al onze schoolsportclinics. Sportcoach Marieke in ’t Hout gaf de eerste les, waarin zij de sport introduceerde en vertelde wie Douwe is en welke prestaties hij geleverd heeft. Het enthousiasme bij de leerlingen begon al te komen.

Marieke: “Douwe kwam voor de tweede les binnen in zijn olympisch tenue. Dat vinden de kinderen heel bijzonder. Met een koord tussen twee palen liet hij zien hoe hoog de lat hangt als hij hoogspringt. Dat kon hij niet voordoen, want daarvoor is de gymzaal gewoon te klein. In de les hebben we verschillende atletiekvormen gedaan: sprinten, een estafetteloop inclusief hordes en natuurlijk hoogspringen.”

Infrastructuur van Schoolsport010

De uitstraling van de topsporter en het verhaal maken indruk, zag Marieke. “Maar lesgeven en veilig instrueren is een vak. Daar is de sportcoach voor. De samenwerking is dus belangrijk.”

Thijs beaamt dat, maar dan vanuit organisatorisch oogpunt: “Als je een schooldirecteur en een topsporter bij elkaar zet, dan ben je er nog niet. Je moet zorgen dat er tijd is in het lesrooster van de kinderen, dat de juiste materialen er zijn. Het Sportbedrijf heeft die infrastructuur al op orde dankzij Schoolsport010. Daarom is Rotterdam ideaal om de pilot te doen.”

Van gymzaal naar vereniging

Na afloop hebben we de Sport Kraspas uitgedeeld, daarmee kunnen de leerlingen drie keer gratis meetrainen op een atletiekvereniging. Marieke: “We delen de Sport Kraspas altijd uit na een clinic, maar na deze topsportclinic waren de aanmeldingen hoger dan gemiddeld: 11 ten opzichte van 3 à 4. Tof om te zien. Atletiek leeft niet zo in Crooswijk, maar een topsporter kan het dan toch overbrengen.”

“Douwe had zijn les helemaal zelf voorbereid, maar dat verwachten we niet van iedere topsporter,” benadrukt Marieke. “Een les maken kost veel tijd en de meeste topsporters hebben dat niet. Daar kunnen wij helpen. Ook kunnen we onderzoeken welke verenigingen behoefte hebben aan leden uit een bepaalde leeftijdsgroep. Dan kunnen we clinics gerichter organiseren. Of misschien wel op een toernooi aanbieden.”

Volgende stap

Marieke is enthousiast: “We hebben gezien wat een topsportclinic atletiek teweegbrengt en we willen kijken of dat bij andere sporten, en dus met andere topsporters, ook werkt. Voor de volgende sport denken we onder andere aan 3x3 basketbal, een urban sport die nu populair is onder jonge Rotterdammers. We gaan dus zeker door met de samenwerking met Thijs. Samen laten we zien: als je ergens goed in bent, dan kun je ver komen.”