Beweegredenen basketbal
Terug
Beweegredenen

Het is geen rocket science: wat je leuk vindt, doe je langer. Dat geldt voor keuzevakken, hobby’s, en ook voor sport. Wat maakt sport nou leuk? Als gymdocent is de kans groot dat je een ontzettende sportieveling bent en dat je gaat voor de winst, of een nieuw persoonlijk record. Presteren dus, op het veld, de baan of in de gym. Maar niet iedereen wordt gedreven door prestatiedrang.

Uit cijfers blijkt dat ongeveer 33% van de sporters presteerders zijn. De anderen vinden het leuk om iets te beleven tijdens hun beweegmoment, denk aan suppen door een natuurgebied, of het is de gezelligheid waarvoor ze warmlopen, bijvoorbeeld een praatje maken tijdens de les of samen met vrienden een balletje trappen.

De drie verschillende basisredenen die werden gevonden waarom je sport of bewegen leuk kunt vinden –presteren, ontmoeten en beleven– noemen wij de beweegredenen. Dat is iets anders dan je motivatie om te sporten. Je motivatie kan afvallen zijn, of fitter worden. Maar de beweegredenen zeggen iets over wat jij leuk vindt tíjdens het bewegen.

— De beweegredentest

Doe de test!

Vanuit verschillende wetenschappelijke inzichten hebben we de Beweegredenentest ontwikkeld: een handige online test waarmee je erachter op welke manier jij en je leerlingen sport het leukste vinden. De Beweegredenentest is geschikt voor zowel sportliefhebbers als leerlingen die niet of nauwelijks sporten. De focus ligt niet op het kiezen van een specifieke sport, maar op wat voor type sporter een leerling is: een Ontmoeter, Presteerder of Belever.

Dat geeft jou als docent een aanknopingspunt om met je leerlingen in gesprek te gaan over hoe zij naar sport kijken en hoe jij hun passend les kan geven. Of op individueel niveau of klassikaal. Zo help je hen met een positieve blik op sporten hun hele leven lang! Want, wat je leuk vindt houdt je langer vol!

Doe de test

Maak het nog leuker

Wil jij samen met jouw leerlingen een les besteden aan beweegredenen? Dat kan! Vraag dan de beweegredenenbox aan. Een box met video’s, lesplannen hoe jij als docent de beweegredenen kan toepassen en leuke gadgets voor jouw leerlingen.

Meer informatie? Of de box aanvragen?

Neem gerust contact met ons op! We staan voor jou én je leerlingen klaar.