20ste editie The Final: ‘Eén met gouden een randje’

The Final is al 20 jaar een begrip onder Rotterdamse basisschoolleerlingen. Dit grootse schoolsport evenement is niet weg te denken uit de Havenstad en vandaag was het weer zover… de 20ste editie!
Terug

Teamwork

Afgelopen maanden is er keihard gewerkt aan de organisatie van The Final, en de daaraan voorafgaande toernooien. Deze toernooien en de Mini Finals vinden gedurende het hele jaar plaats. Dit vraagt naast een strakke planning, soepele communicatie en uiteraard betrokken basisscholen, ook veel van onze experts. ‘Maar wanneer je die blije koppies bij Ahoy uit de bus ziet komen, weet je precies waar je het voor doet,’ beaamt Danielle Everling. Zij is als Projectleider Team Evenementen al zeven jaar betrokken bij The Final en kijkt er elk jaar weer naar uit.

Maanden van voorbereidingen

Je zou denken dat het organiseren makkelijker wordt, maar dat wordt het niet. ‘Er doen elk jaar meer kids mee, je wilt blijven verrassen met de activiteiten en de veiligheid moet gewaarborgd blijven’, licht Danielle toe. Het team startte in november met het bedenken van de programmering, het intekenen van de plattegronden en het betrekken van sportaanbieders. Inmiddels weten de meeste betrokken partijen wat hen te doen staat, dat scheelt. Danielle vertelt: ‘Daarentegen zijn er ruim 350 man aan het werk op de dag zelf, en die moeten begeleid, gebriefd en aangestuurd worden. Daar gaat veel tijd en energie in zitten. Zonder hen kunnen we het niet’.

Succesformule

Dat het evenement nog steeds een hit is, is wel duidelijk door haar 20-jarige jubileum. Op deze dag is er plek voor de kinderen om hun prestaties te laten zien. Onder het motto "Meedoen is belangrijker dan winnen”, moedigen ze elkaar aan en maken ze kennis met verschillende sporten. Er is altijd een leuke randprogrammering en de mogelijkheid om je aan te melden voor een sport, mocht je de smaak te pakken hebben. Tel dit, samen met de toplocatie, bij elkaar op en je hebt een geslaagd evenement voor basisschoolleerlingen.

Special Final

Dat het dit jaar extra bijzonder was kwam niet alleen omdat het de 20ste editie was, maar vooral vanwege de eerste editie van Special Final. Leerlingen in het Speciaal Basisonderwijs konden dit jaar ook genieten van hun Final. In een eigen en specifiek ingerichte hal konden zij aan de slag met verschillende sporten zoals schuiftafeltennis, e-games, voetballen, dansen of vechtsporten. Vol verwachting kwamen ze samen om te genieten en te bewegen. Aan alles is gedacht, legt Michael Nijssen, Schoolsport consulent Speciaal Onderwijs uit. ‘Bredere doorgangen in de hal, veel plattegronden en duidelijke schema’s om het overzichtelijk en helder te houden, en uiteraard sporten gericht op de leerlingen zelf.’ Ook waren er rustpunten in de hal om te ontprikkelen of om iets voor henzelf te doen. Michael is vooral tevreden dat het vervoer zo goed is geregeld. ‘Voor deze leerlingen is dit essentieel en is de programmering daaromheen gepland.’
"Meedoen is belangrijker dan winnen”

Een event voor iedereen

Scholen reageerden vanaf het begin positief en enthousiast op de plannen van de Special Final. Michael: ‘Na de eerste gesprekken eind vorig jaar was ik aangenaam verrast over hoe graag zij mee wilden doen en hoe open zij stonden’. Dit geeft wel aan dat The Final een evenement is dat echt ruimte biedt voor iedereen. Nu is het vooral nagenieten en uitzien naar de volgende editie.

Meer weten over het programma Schoolsport010, kijk dan op deze pagina.