‘Boksvaders’ op Zuid en Sportregie: ‘Er ging een wereld voor ons open’

Een grotere boksschool is voor Carlos en Angelo van Uboxr geen prioriteit. Impact maken op zoveel mogelijk mensen wél. En dan het liefst met therapeutisch boksen. Onze sportregisseurs Roderique en Julian hielpen deze sportondernemers de weg te vinden naar organisaties in hun wijk, zodat zij hun ambities waar kunnen maken.
Terug

“Carlos en Angelo hadden een droombeeld, maar nog geen ervaring met ondernemen,” vertelt sportregisseur Roderique van der Weele, die het contact met Uboxr legde. “Dan ben je geknipt voor onze Sportondernemer Academy. Tijdens de bijeenkomsten krijg je scherp waar je voor staat als onderneming en hoe je er een succesvolle zaak van kunt maken.”

Angelo: “Roderique raadde ons aan mee te doen en er ging een wereld voor ons open. We ontdekten waar je heen moet met vragen. En welke partnerorganisaties er zijn. We kwamen erachter dat je bijvoorbeeld lokaal budget kunt aanvragen. Maar ook was er aandacht voor het administratieve gedeelte; hoe verdien je je investering terug?”

Jongeren

Carlos en Angelo geven boksles in IJsselmonde. Ze begonnen in het Zuiderpark, maar toen het buiten kouder werd, zochten ze toch een gymzaal van het Sportbedrijf op.

Carlos: “Iedereen is welkom bij onze lessen. Maar onze passie is jongeren weerbaarder maken. Boksen is daarvoor ideaal, want het mentale is bij deze sport belangrijker dan het fysieke. We richten ons vooral op jongeren die vragen over het leven hebben, maar geen rolmodellen om antwoorden te geven.”

Fem only

Na Roderique ging sportregisseur Julian van Lith met Uboxr aan de slag. Julian koppelde ze aan verschillende organisaties in IJsselmonde. Carlos: “Nu staan we wekelijks op het JOP plein met ons aanbod. Via SOL, de organisatie die hierachter zit, kom ik ook weer in contact met andere organisaties.”

Julian hielp ook om een belangrijke doelgroep binnen te halen: vrouwen. “Veel meiden slaan liever op de bokszak dan dat ze sparren met een tegenstander,” legt Angelo uit. “Maar die bokszakken hadden we niet.”

Sportregisseur Julian: “Bokszakken passen eigenlijk niet in het opslaghok van de gymzaal, dat vooral voor materialen van scholen bedoeld is. We hebben toen geregeld dat de zakken aan het ringophangsysteem konden worden bevestigd. Nu kan Uboxr tóch in de gymzaal een fem only les aanbieden, iets waar behoefte aan is in de wijk. ”

Therapeutisch boksen

Uboxr biedt naast hun reguliere bokslessen ook workshops en trainingen therapeutisch boksen aan, via bijvoorbeeld welzijnsorganisaties. Het Sportbedrijf kan helpen om met die partijen in contact te komen. De komende jaren wil Uboxr zich hierin specialiseren. Carlos werkt ook als forensisch therapeut met jongeren in de gevangenis en heeft dus ervaring op therapiegebied.

Carlos: “Uboxr heeft laatst een workshop therapeutisch boksen van drie dagen gegeven in een gesloten inrichting in België. We behandelen verschillende thema’s waarmee we de client helpen. Empowerment bijvoorbeeld.

Angelo: “Een deelnemer vertelde ons over seksueel misbruik in het verleden. Dit wisten de begeleiders daar nog niet eens over deze client. Maar bij ons kwam het er na drie dagen uit. Jongeren hebben nog een heel leven voor zich, je kunt dan zoveel impact maken.”

Prikkelen op meer interesses

“De kracht van deze mannen is dat ze hun doelgroep begrijpen,” beaamt sportregisseur Roderique. “Het Sportbedrijf wil die doelgroep heel graag in beweging krijgen, maar voor ons is dat best een uitdaging. Carlos en Angelo lukt het.”

Uboxr zou in de toekomst graag lessen op een eigen locatie willen geven, maar ook meer aanbieden dan boksen alleen. “Denk aan jongeren prikkelen op meer gebieden, zoals muziek, dans, cultuur,” vertelt Angelo. “Dit zouden we dan samendoen met andere organisaties. De sportregisseurs zouden ons weer kunnen helpen met hun netwerk, wij hebben gezien dat zij de weg in hun wijk kennen.”

Pay it forward

Zo wordt UboxR in de toekomst misschien meer dan een boksschool: een plek om jongeren hun weg te laten vinden in het leven en ze te stimuleren de juiste keuzes te maken.

Carlos: “Wij hadden zelf een boksvader in Crooswijk, Ton Dunk senior van boksschool Van ‘t Hof. Hij was onbewust therapeut. Kwam iemand niet opdagen, dan belde hij de ouders. Had je een keer geen geld om te trainen, dan kon je toch komen. Hij was er voor iedereen, ongeacht kleur of nationaliteit. Ja, dat proberen wij ook te zijn voor onze leerlingen.”

Wil jij ook weten wat Sportregie voor jou kan betekenen? Kijk dan hier.