(s)portret

‘De Beweegondernemer loopt hartstikke goed!’

Hoek van Holland is een perfecte plek om te wandelen, en niet alleen vanwege het nabije strand. Het is ook de thuisbasis van “beweegondernemers” Stephan en Yvette. Samen maken zij beweegaanbod voor ouderen, voor meer vitaliteit, ontspanning en gezelligheid.
Terug

“Ik sprak een fysiotherapeut bij ons in de Hoek,” vertelt Stephan Stam. “Die zei dat ouderen veel klachten kunnen voorkomen door voldoende te bewegen. Vanuit die gedachte ben ik De Beweegondernemer gestart. Ik was toen nog manager van een bouwmarkt, totaal iets anders! Maar ik ben sportief, was actief als hardlooptrainer en ik wilde ander werk. Inmiddels ben ik opgeleid tot deskundige in seniorensport en volg ik de sportopleiding sport- en bewegingsagogie.”

Eerste bewegen, dan koffie

“We bieden twee keer per week wandelingen aan voor zelfstandig wonende ouderen. De jongste is 60 en de oudste 90 jaar, maar de meeste deelnemers zijn rond de 75. We zijn een uur onderweg. Tussendoor doen we oefeningen voor meer kracht, balans en ontspanning. Daarnaast organiseer ik workshops valpreventie, ben ik betrokken bij de Senior Games en vanaf het voorjaar bieden we Fithockey voor ouderen aan. Dat ik deze doelgroep zó leuk zou vinden, had ik van tevoren niet gedacht. Na het wandelen heb ik alleen maar meer energie, het is dankbaar werk. En de groep is heel warm.”

Anders dan de naam doet vermoeden, gaat het De Beweegondernemer niet alleen om beweging. Het sociale van de activiteiten is net zo belangrijk. Stephan: “We hebben deelnemers wiens wereld best klein is geworden. Door corona, of andere omstandigheden. Het kan voorkomen dat we na afloop gerust nog een half uur zitten na te praten. We sluiten elke activiteit af met een kopje koffie of thee.”

Ondernemen in de sport

Maar hoe bereik je nu nieuwe deelnemers? Sport en beweging aanbieden is meer dan een lesje draaien of een stukje wandelen: je bent ondernemer. Dus moet je nadenken over je locatie, wie je doelgroep is en wat hun behoeften zijn. De afdeling Sportregie van het Sportbedrijf helpt aanbieders met ondernemersvragen.

Sportregisseur Boudewijn de Vries: “Stephan deed in 2020 mee aan onze Sportondernemer Academy, een opleidingsprogramma voor Rotterdamse sportaanbieders. Hier leren zij hun sportaanbod opzetten, verbeteren en in de markt zetten. Wij als sportregisseurs helpen ze met onze kennis van de doelgroepen in de verschillende wijken in Rotterdam.”

Samenwerken met een welzijnsorganisatie

Boudewijn: “Doordat Stephan de Sportondernemer Academy heeft gevolgd, hoef ik maar een onderwerp aan te slingeren en hij pakt het zelf aan. Hij begrijpt de methodiek, ik help met kennis van vraag en aanbod en marktonderzoek. Zo hebben we samen nagedacht over hoe we zijn beweegaanbod onder woorden konden brengen op zijn website, op zo’n manier dat het de zelfstandig wonende senioren aanspreekt.”

Stephan: “Zelf heb ik afgelopen jaar in samenwerking met Welzijn op de Hoek bewegen aan huis en themawandelingen georganiseerd, waarmee we onszelf op de kaart hebben gezet. Dan stonden mijn collega en ik, coronaproof, met een speaker oefeningen te doen voor een woongebouw voor ouderen. De bewoners deden mee op hun balkon. De twintig themawandelingen hadden onderwerpen als voeding, gezondheid en veiligheid. We hebben zelf andere professionals aangesloten, zoals fysiotherapeuten, diëtisten, pedicures en een internetspecialist die uitleg gaf over veilig internetten. Ook hier eindigde elke activiteit met een kopje koffie, op veilige afstand. Zo gaven we de deelnemers voorlichting over beweging en gezondheid en brachten we ze samen. Maar tegelijk werd De Beweegondernemer meer bekend bij de doelgroep. Ik kijk met trots terug op dit project.”

"We willen nu fithockey gaan organiseren"

Fithockey

De Beweegondernemer groeit. De wandelingen begonnen met drie deelnemers en dat zijn er anderhalf jaar later al vijfentwintig. Door de coronamaatregelen lopen ze in koppels, en daardoor leren de wandelaars elkaar nog beter kennen. Er ontstaan vriendschappen. “De Beweegondernemer loopt hartstikke goed,” grapt de sportregisseur. “Stephan wil zelfs extra activiteiten aanbieden.”

Stephan: “Dat klopt. De meerderheid van de wandelaars is vrouw. We willen nu fithockey gaan organiseren, een activiteit die interessant is voor mannen én vrouwen. Ik doe nog onderzoek naar de behoefte in de wijk, met enquêtes onder mijn deelnemers en in mijn netwerk. Wie het leuk vindt, kan zich nu al aanmelden.”

Boudewijn is weer aangesloten en denkt bijvoorbeeld mee over de prijs van deze activiteit, om het voor iedereen toegankelijk te houden: “Een doelgroep met een kleinere portemonnee kun je ook bedienen door voor meer deelnemers te zorgen. Zo houd je het betaalbaar,” aldus de sportregisseur.

Stephan hoopt dat hij uiteindelijk fulltime beweegondernemer kan worden: “Als je wilt uitbreiden, moet je een netwerk opbouwen. En dat heeft tijd nodig. Dat ik van dit werk kan rondkomen, dat is mijn droom.”

Weten wat Sportregie voor jou kan betekenen?

Neem contact op met de sportregisseur uit jouw gebied!