Ja toch niet dan

Één keer per week sporten heeft geen zin

Sport je niet omdat je niet genoeg tijd hebt? Of heb je het gevoel dat het geen zin heeft omdat je maar ‘weinig gaat’? Is dat eigenlijk wel terecht? Heeft het zin om één keer in de week te zwoegen op het voetbalveld of in het zwembad, of kan je dan beter helemaal niet gaan?

Ja toch! Niet dan?

Niet dan!

We hebben het antwoord voor je: één keer is altijd beter dan helemaal niet. Elke keer bewegen is er één en dit heeft altijd een positief effect op jouw gezondheid. Je behaalt met 75 minuten per week sporten al gezondheidsvoordelen en ook bij één keer per week sporten behoud je je basisconditie op peil. Gaan dus, wanneer je kan!

Wat zijn je doelen?

Wil je bepaalde doelen bereiken zoals 10 kilometer hardlopen of 30 push-ups kunnen? Dan is één keer per week sporten misschien niet voldoende. Een wekelijkse training helpt om je fit te houden, maar niet per se om je fitter of krachtiger te maken. Daarnaast levert vaker sporten meer op: je werkt aan je conditie, verbrandt meer calorieën en krijgt meer kracht.

Hoe meer, hoe beter!

Frequentie is belangrijker dan de lengte van je training. Het is effectiever om twee tot drie keer kort te sporten dan één keer per week langdurig. Heb je echt weinig tijd om te sporten? Dan hebben we wat tips om toch lekker vaak te kunnen bewegen zonder dat je veel tijd kwijt bent:

  1. 01 Je hoeft niet naar de sportschool voor een workout

    Een kwartiertje yoga of pilates voordat je onder de douche springt of tien minuten hardlopen voordat je aan tafel schuift. Er is elke dag wel een momentje over om een korte workout in te lassen, daar heb je geen fitnessruimte voor nodig!

  2. 02 Pak elke kans om te bewegen

    Heb je het zo druk dat je echt maar één keer per week kan sporten? Grijp dan iedere kans om te bewegen. Stofzuig je huis in toptempo of trek een sprintje terwijl je naar de supermarkt fietst. En natuurlijk de standaard: neem de trap!

  3. 03 Combineer sporten met het zien van je vrienden

    Druk zijn we allemaal, dus waarom zouden we twee activiteiten niet combineren? Spreek met een vriend af bij de sportclub of maak een lange wandeling met een vriendin. Zo heb je niet eens door dat je aan het bewegen bent!

Sporten dus!

Hoeveel je moet sporten hangt dus af van je persoonlijke doelen. Werkt een keer per week sporten prima voor jou om fit te blijven? Ga dan vooral zo door! Volgens het CBS sport de helft van de Nederlanders minder dan één keer per week, dus die ene keer heb jij in ieder geval al in de pocket.