Het start op de WAB

Het wielerseizoen is officieel ten einde. Een seizoen waarin Demi Vollering de succesvolste renster uit het peloton was. Zestien keer kwam ze als winnares over de streep. Ze won onder andere de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik én de Tour de France Femmes. Ook werd ze uitgeroepen tot beste wielrenster van het jaar.
Terug

Rondje roeivijver
Waarom wij je dit vertellen? Nou, deze topper heeft heel veel trainingsrondjes gefietst rond de WAB, of de ‘roeivijver’ zoals ze hem zelf gekscherend noemt. Kijk maar eens naar dit item van de NOS uit januari 2022. Dit vervulde ons de afgelopen jaren met gepaste trots. We hebben Demi in onze harten gesloten en wilden graag wat doen met het feit dat ze vaak rond ons complex fietst.

Daarom hebben we de stoute schoenen aangetrokken en Demi gevraagd naar haar trainingsrondje. Inmiddels is die vastgelegd in Strava als de Demi Vollering route. We hebben er ook nog een toetje aan toegevoegd in de vorm van de Rotte eindsprint. Een Strava-segment van 1 kilometer waarop je nog even alles uit de kast kan halen voordat je je fietstraining afsluit in het D3 Sportcafé.

Niet alleen op Strava vind je de route en het segment. Op het asfalt bij de brug naar de WAB hebben we de start van de Demi Vollering route gemarkeerd. Op het pad langs de internationaal erkende roeibaan vind je de Rotte eindsprint met een start, finish en afstandsmarkeringen om de 200 meter.

Tips van Demi
Demi woont inmiddels in Zwitserland, maar als ze in Nederland is, is de kans groot dat je haar rond de WAB ziet fietsen. “Vroeger kwam ik hier meerdere keren per week, nu alleen als ik in Nederland ben. Het is voor mij een half uurtje fietsen naar de WAB. Dat is een mooi stuk om warm te rijden voordat de intervaltraining rond de roeivijver begint. De route is rechtsom, verkeersluw en heeft lange rechte stukken waarop je ideaal een bloktraining kan doen,” legt Demi uit. Een ronde rond de WAB is 4 kilometer lang. Je kunt dus makkelijk zelf bepalen hoe lang je trainingssessie duurt door meerdere rondes te doen.

En dan is er natuurlijk nog De Rotte Eindsprint. Een kilometerlange rechte strook asfalt om je sprintskills te oefenen. Maar hoe rij je nou 1 kilometer zo snel mogelijk? “Tja, 1 kilometer is wel echt lang voor een sprint. Je moet het dus goed opbouwen. Als ik het zou moeten doen, begin ik staand op de pedalen, alsof je demarreert. Het middenstuk trek je zittend volle bak door en de laatste 100-200 meter sprint je af en kom je dus weer uit het zadel. En wil je nou echt een snelle tijd neerzetten, check dan vooraf de windrichting en windkracht. Want die kan op deze locatie wel van grote invloed zijn. Het zijn de details die het verschil maken in topsport hè,” besluit Demi.

Doortrainen
Over topsport gesproken; het wielerseizoen zit er dan wel officieel op, maar dat wil niet zeggen dat er niet meer getraind moet worden. Buiten is dat nu minder aantrekkelijk, maar het is zeker het overwegen waard om ook in de winter stevig door te trainen. Voorheen zat Demi weinig op haar fiets in november en december, maar afgelopen winter trainde Demi voor het eerst in haar carrière hard door. Het resultaat mag er zijn. Ze reed haar beste seizoen ooit. Genoeg inspiratie voor jou om ook in de winter door te trainen dit jaar. We zien je snel #OPDEWAB!