‘Hier banenzwemmen is alsof je een half uurtje vakantie hebt’

Ina woont op 100 meter afstand van het buitenzwembad Hoek van Holland. Ziet ze door haar dakraam dat het rustig is in het bad, dan ligt ze er binnen vijf minuten in. Badpak aan, handdoek om: ze wandelt er zo naartoe!
Terug

“Als ik voel dat ik erg lang achter mijn bureau heb gezeten, dan ga ik een half uurtje zwemmen om te ontspannen. Dat doe ik gerust iedere dag als het bad in de zomerperiode open is. Een paar baantjes zwemmen, even watertrappelen, en dan de kant op om er vervolgens weer in te duiken. Ik schijn een dynamische indruk te maken, maar ik presteer nog niet zo veel! Dus nu oefen ik om de borstcrawl in ieder geval een paar baantjes vol te houden.”

“OM AAN MIJN CONDITIE TE WERKEN, GA IK AQUABOOTCAMPEN”

“Door de coronaregels kan ik iets minder spontaan langskomen. Nu moet ik van tevoren reserveren. Dus ik pak één keer per week mijn agenda erbij en plan de hele week vol. Om aan mijn conditie te werken, ga ik ook aquabootcampen. Dat zijn push-ups, sit-ups en lunges op de kant, afgewisseld met baantjes trekken. Dat doe je dan 45 minuten lang.”

"WE WILLEN VAN HET ZWEMBAD EEN ONTMOETINGSPLEK VOOR DE WIJK MAKEN"

“Ik kom hier sinds mijn kinderen voor hun zwemvaardigheidsdiploma begonnen te zwemmen. Toen ging ik zelf baantjes trekken. In 2015 zat ik in de actiegroep Behoud Hoeks Buitenbad. Daarna ben ik steeds meer activiteiten gaan organiseren en uitproberen met andere vrijwilligers. Dit jaar hebben we een Vriendenclub opgericht. We willen er hier echt een ontmoetingsplek van maken. Zoals je huizen van de wijk hebt, zoals bij ons de Hoekstee, willen wij hier een zwembad van de wijk van maken.”

“We organiseren van alles, zoals een Vriendendag, activiteiten in de zomervakantie en hopelijk ook weer de kampeernacht. Op die avond doen twee zweminstructeurs vaak een act. Die voeren ze doordeweeks soms ook spontaan op tijdens het banenzwemmen. Gekkigheid natuurlijk. Maar dat geeft wel aan wat voor sfeer hier hangt. En dan ligt het bad ook nog midden in een woonwijk, omringd door bomen. Als je hier zwemt, is het alsof je een half uurtje vakantie hebt.”

Ina Mouris heeft haar eigen projectenbureau en is voorzitter van de Stichting Vrienden Hoeks Buitenbad.