Jouw zonnepaneel op het dak van onze gymzaal?

Goed nieuws voor bewoners van Prins Alexander: we zijn een zonnige samenwerking gestart, bovenop onze gymzalen! Met dank aan Rotterdamse energiecoöperatie Alex Energie kunnen bewoners in Prins Alexander investeren in duurzame zonne-energie, ook als ze geen eigen dak voor zonnepanelen hebben. Een deel van de opbrengst gaat ook nog eens naar een fonds voor de wijkbewoners. Meedoen is dus dubbel duurzaam!
Terug

Platte daken. Daar heeft het Sportbedrijf Rotterdam er tientallen van: op gymzalen, sporthallen en andere gebouwen door de hele stad. Energiecoöperatie Alex Energie zocht daken om hun zonnepanelen te plaatsen. Dus vroeg de gemeente Rotterdam of wij deze zonnepanelen op twee van onze daken in Prins Alexander wilden plaatsen.

René Schoel, Projectleider Duurzaam bij het Sportbedrijf: “We hebben al bijna 4.000 eigen zonnepanelen, dus we weten welke van onze daken geschikt zijn. Zo’n duurzaam initiatief waar ook bewoners van profiteren, daar dragen we natuurlijk graag aan bij.”

Wat is een energiecoöperatie?

Investeren in zonnepanelen op de daken van een ander, hoe werkt dat nou eigenlijk? Donald van den Akker is voorzitter van Alex Energie, een van de vijf energiecoöperaties die Rotterdam telt: “Wij maken collectieve zonnedaken, waar Rotterdammers een aandeel in kunnen krijgen. Dat zijn vaak mensen die zelf geen dak voor zonnepanelen hebben, of die eigen panelen niet kunnen of willen betalen, maar die het wél belangrijk vinden om duurzaam energie op te wekken. Zo’n dak volbouwen met zonnepanelen kost veel geld, dus we vragen bewoners om mee te investeren. Dat kan al vanaf € 200,-. Alleen als veel mensen meedoen kunnen we dit mogelijk maken.”

Samenwerking met Gemeente Rotterdam

Tessa Vreeken van de gemeente Rotterdam is een belangrijke schakel in de samenwerking. Zij is Projectmanager Stadsontwikkeling en verbonden aan de afdeling Duurzaamheid bij de gemeente. “In het Rotterdamse klimaatakkoord staan klimaatdeals: een daarvan richt zich op het opwekken, opslaan en verspreiden van zonne-energie in de wijken Prinsenland en Het Lage Land. Een andere klimaatdeal is dat we 90 collectieve zonnedaken in de stad willen hebben in 2025. Om deze afspraken te halen, stellen we daken beschikbaar, zoals die van de gymzalen.”

“De gemeente is eigenaar van de zalen, maar het Sportbedrijf beheert ze en doet al het onderhoud,” legt Tessa uit. “Daarom hebben we Alex Energie en het Sportbedrijf met elkaar in contact gebracht. We helpen ze om goede afspraken met elkaar te maken. Ik ben heel blij met dit partnership. Je merkt dat het Sportbedrijf ook aan een duurzame stad wil bijdragen. Ze pakken door.”

Duurzaam Sportbedrijf

René Schoel van het Sportbedrijf: “Dit is echt voor de bewoners van Prins Alexander, maar ook lokale verenigingen kunnen meedoen. Tafeltennisvereniging Alexandria ’66 bijvoorbeeld, die de gymzaal aan de Tattistraat gebruiken. Zij zijn heel enthousiast.”

“Voor het Sportbedrijf is het vooral een maatschappelijke investering,” legt René uit. “Wij profiteren er zelf niet direct van, maar stimuleren graag dit initiatief omdat we schone energie belangrijk vinden. En omdat we willen dat iedereen daaraan mee kan doen, ook als je zelf geen dak of grote spaarpot hebt.”

Het Wijkfonds

Bij Alex Energie gaat duurzaamheid verder dan energie. Zij willen ook iets blijvends voor bewoners in de wijk doen. Donald van den Akker: “Een deel van de opbrengsten van de zonnepanelen gaat naar een wijkfonds. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld bewoners met een smalle beurs helpen met energiebesparende maatregelen. Of we organiseren een activiteit zoals een duurzame sportdag. De leden beslissen hier straks zelf over, we zijn tenslotte een vereniging.”

Meedoen? Schrijf je uiterlijk 1 september 2022 in

Woon je in stadsdeel Prins Alexander en vind je het ook belangrijk om samen duurzame energie op te wekken? Iets dat niet alleen goed is voor jezelf, maar ook voor de wijk? Word dan lid van Alex Energie voor 1 september 2022. Je koopt een of meer obligaties van € 200,-. Vijftien jaar lang krijg je elk jaar een deel van deze inleg terug, plus 2,5% rente per jaar. Ook gaat een deel van de opbrengst naar het wijkfonds. Lees meer op zonnedaken.alexenergie.nl.