(s)portret

Kickboksen met kleuters

We horen je denken. Kleuters, is dat niet een beetje jong om met kickboksen te beginnen? Nee dus, verzekert Rick de Kruijff, bestuurder en docent bij Balrak Sport Consultancy. Maar het is wel de meest uitdagende doelgroep die er is. Met hulp van de sportregisseur geeft Rick nu een enthousiaste groep kleuters les in de Beverwaard: “Een vuist slaan tegen een ballon is hier al heel goed.”
Terug

“Kinderen van 4 tot 6 jaar hebben een korte concentratieboog,” weet Rick als leraar lichamelijke opvoeding. “Je moet ze eerst de routine van een les bijbrengen, voordat je aan het onderwerp toekomt dat ze willen leren: kickboksen.”

Balrak Sport Consultancy, opgericht door Ashwin Balrak, is actief in Rotterdam West en Zuid. Rick: “We zijn over kleuterlessen gaan nadenken na een gesprek met Roderique, de sportregisseur in IJsselmonde. Roderique zag dat er in de Beverwaard nog weinig aanbod was voor kleuters, daar lag dus een kans. Mijn eerste gedachte was, dit is een pittige doelgroep. Maar we zijn ambitieus en we willen een compleet aanbod bieden. En als er ook nog vraag naar is, dan gaan we ervoor.”

"Een vuist slaan tegen een ballon is hier al heel goed"

Roderique brengt als sportregisseur in IJsselmonde het beweeggedrag van de Rotterdammers in kaart. Vervolgens helpt hij sportaanbieders om hun aanbod daarbij te laten aansluiten. Inmiddels zijn er kickbokskleuterlessen op twee plekken in IJsselmonde, gegeven door trainers Rick en Ivano.

Roderique: “We hebben samen met Rick een plan gemaakt: wat heeft hij nodig om deze doelgroep te bedienen? Kleuters lesgeven is inderdaad een vak apart. We konden Rick onder andere een cursus aanbieden waar je dreumesen en kleuters leert trainen. Hier krijg je de randvoorwaarden voor het geven van een goede kleuterles mee.”

Rick: “Je leert bijvoorbeeld de motoriek stimuleren en de les zo in te delen dat ze hun aandacht erbij kunnen houden. Maar het belangrijkste wat ik tijdens de cursus geleerd heb, is dat je in een kleuterles niet te moeilijk moet denken. Ik heb mijn ervaring als docent in de gymzaal met oudere kinderen. Daardoor zit je een beetje met een bepaalde methode in je hoofd. Bij de kleuters moet je dat loslaten. Ik kan niet verwachten dat een kind van 5 jaar zes stoten op een kussen achter elkaar doet. Een vuist slaan tegen een ballon is hier al heel goed. We doen in de les niet alleen maar dingen die met kickboksen te maken hebben. We maken ook een bobbelbaan waar de kinderen overheen klimmen en klauteren. Ze rollen over een dikke mat en springen op de trampoline. Boksen doen ze bij mij, op de pads. En dan zit er nog een onderdeel stoeien in.”

"En dat ze lol hebben! Dat is het allerbelangrijkste bij sport."

“Het blijft wel een beetje idealisme, zo’n kleuterklas. Maar het fijne van de samenwerking met het Sportbedrijf is dat je het toch kan doen, met een ontspannen gevoel. Zij hebben de kennis, en ze bieden die ondersteuning. Mocht het toch niet gelijk gaan lopen, dan kun je weer om hulp vragen. Maar gelukkig voor ons, loopt het goed. En gelukkig voor mijn leerlingen natuurlijk. Ik vind het belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk gaan sporten, zich kunnen laten gaan tussen de andere kinderen en leren een buitenschoolse activiteit te doen. Dat hoeft geen boksen te zijn. Wat prikkelt het kind, daar gaat het om. En dat ze lol hebben! Dat is het allerbelangrijkste bij sport.”

Weten wat Sportregie voor jou kan betekenen?

Neem contact op met de sportregisseur uit jouw gebied!