Kinderen en jongeren ravotten met elkaar tijdens de Winter Games in Hoogvliet

Elke zondag konden kinderen en jongeren in de leeftijdscategorie van 12 t/m 17 jaar hun energie kwijt bij de Winter Games in Hoogvliet. Ze vinden dit geweldig omdat ze eindelijk weer even lekker buiten kunnen spelen samen. Jongeren konden nu niets, dus tijd om weer in beweging te komen! Dat vond ook onze buurtsportcollega Virginia.
Terug

Virginia: "Het verbaasde me dat ze gewoon simpelweg weer willen bewegen. Dan merk je wel er behoefte is aan speelse activiteiten. Ik zag niemand met een tablet of telefoon zitten, echt geen enkel kind. Ook konden ze hun vriendjes weer zien en hebben ze nieuwe vriendjes gemaakt."

Virginia is buurtsportconsulente bij ons Sportbedrijf en is verantwoordelijk voor het organiseren van activiteiten in de gebieden Noord en Hoogvliet. Zij heeft samen met Stefan Huiting (penningmeester van de handbalvereniging Hoogvliet) een programma samengesteld om kinderen en jongeren bij elkaar te brengen en kennis te laten maken met verschillende vormen van sport en spel. Stefan: "Je gaat nadenken over hoe je de jeugd nog kan laten sporten. Wat is er mogelijk wat nog wel binnen de regels valt?"

De jongeren waren 6 tot 8 weken lang elke zondag welkom bij de handbalvereniging in Hoogvliet. Op 24 januari was de eerste editie van de Winter Games. Met succes. Er waren 142 kinderen aanwezig. De ouders konden er vanwege de coronaregels helaas niet bij zijn. Stefan: "Deze dag zijn we alleen maar aan het sporten en sociaal bezig met de jeugd. Je merkt dat daar behoefte aan is. Ze mogen zelf kiezen wat ze leuk vinden om te doen. Ruim drie uur buiten zijn is echt heerlijk en er zitten gave activiteiten bij zoals Archery-tag en een sneeuwballen gevecht bijvoorbeeld."

Virginia: "We hebben basketbal gedaan, handbal, kickboksen, tennis, voetbal, bootcamp, maar ook touwtjespringen viel erg in de smaak. Ook hebben we via een sportaanbieder 'Kangoo Shoes' ingehuurd. Dat zijn schoenen waar je lekker op rond kunt springen. Wat ik bijzonder vond om te zien, is dat ze nieuwsgierig zijn geworden naar andere activiteiten dan bijvoorbeeld voetbal. Echt leuk om die ontwikkeling te zien. Hopelijk nemen ze die ervaring mee om, straks als het weer mag, een sport uit te kiezen bij een sportaanbieder of vereniging."

"De focus ligt er echt op om ze lekker te laten spelen en bewegen"

Stefan organiseert vanuit de handbalvereniging normaliter een evenement in de zomer, Zomerland Hoogvliet, en het leek hem leuk om hier ook een wintereditie van te hebben. Door corona was dat idee blijven liggen. De Winter Games bracht een oplossing, dat is namelijk een overheidsinitiatief om jongeren toch te laten sporten en bewegen in coronatijd. Vanuit de Krajicek- en Cruyff foundation is geld vrijgemaakt om een extra activiteiten voor de jeugd te organiseren op onze pleinen. Stefan is daarom het initiatief gestart om dit evenement te organiseren, samen met ons van Sportbedrijf Rotterdam. Virginia: "Geweldig toch! Ik organiseer graag activiteiten, ook in de winter. Nu kunnen we door met verschillende partijen samen te werken sport en spel alsnog bij elkaar brengen." Stefan: "Ik ben ontzettend blij met de samenwerking met Virginia en Sportbedrijf Rotterdam. Zo kunnen we dankzij hun contacten met andere sportaanbieders, met elkaar mooie evenementen zoals de Winter Games tot stand brengen."

"Hoe kunnen we nog meer kinderen bereiken? En hoe zorgen we dat ze structureel blijven bewegen?"

Het waren twee succesvolle zondagse edities van de Winter Games. Wel gaf Stefan aan dat het een project in beweging is. "De kinderen vinden het leuk. Alleen waren er vrij weinig meisjes, dus we zijn nog een beetje zoekende hoe we hen meer kunnen betrekken met het aanbod. Ook hopen we e-sport games meer te integreren in het programma."

Wil je samenwerken met onze afdeling Buurtsport?

Neem dan contact op met Virginia via deze pagina.