Lekkerder (en langer) spelen door zomeronderhoud

Zo’n prachtige groene grasmat, die krijg je niet vanzelf. Elke zomer doen we kleine restauraties op onze sportcomplexen en op een paar velden plegen we groot onderhoud. Zo kunnen de sporters weer optimaal presteren. Want een vers veld speelt het lekkerst!
Terug

Sportcomplex Oosterflank 1 in Prins-Alexander is het thuishonk van voetbalvereniging Alexandria ’66. Hier hebben we deze zomer een voetbalveld helemaal op de schop gegooid. Zo’n renovatie duurt ongeveer twee weken, daarna is het wachten tot het nieuwe gras omhoogkomt. Na de renovatie moet het veld weer zo’n 20 jaar meekunnen.

Arjan van der Laan managet het onderhoud: “Het veld in Prins-Alexander zag er erg slecht uit voordat we aan de slag gingen. Het was niet meer helemaal vlak en er stond veel onkruid. Dat is niet aantrekkelijk om op te voetballen. We willen natuurlijk goede velden bieden aan de verenigingen, vandaar dat het veld weer flink onder handen is genomen.”

"Het veld gaat in een soort gehaktmolen"

Core business

Sportbedrijf Rotterdam heeft 84 buitensportlocaties. In totaal liggen daar zo’n negentig natuurgrasvelden die Rotterdammers gebruiken om onder andere te voetballen, rugbyen, korfballen en cricketen. Maar ook scholen maken gebruik van deze velden voor hun gymlessen. De schoolvakantie en zomerstop van de verenigingen is het ideale moment voor onderhoud. Zo houden we de velden in goede conditie en kunnen we kwaliteit bieden aan de clubs. Onderhoud behoort tot onze core business.

Dit jaar pakken we, samen met de aannemers Klok en AH Vrij, twee velden groots aan: op Sportcomplex Oosterflank 1 en op Sportcomplex Duivesteyn in Hillegersberg.

Strakke planning voor extra activiteit

Bij groot onderhoud komt heel wat kijken. De bovenlaag moet van het veld worden geschraapt en er moet drainage worden aangelegd of vernieuwd. Het veld gaat in een soort gehaktmolen: de grond wordt door elkaar gehaald en er wordt compost en zand aangebracht tot de grond de juiste samenstelling heeft. Alleen dan laat het regenwater goed door en is de grond geschikt om in te zaaien. Na enkele maanden is het veld weer bespeelbaar.

Bij kleine restauraties daarentegen is het slechts een kwestie van weken. Daarbij wordt een veld opnieuw ingezaaid en is het weer gereed als de clubs na de zomer terugkomen. Omdat de velden dit jaar door corona niet of nauwelijks zijn bespeeld, is er minder onderhoud nodig dan in andere jaren. Arjan: “Op een aantal locaties konden we de onderhoudsperiode inkorten. De verenigingen maakte daar gebruik van om de opgeschoven competitie af te maken of het veld in te zetten voor een zomeractiviteit. Daar waren ze na dit coronajaar erg blij mee.”

Locaties