Meer sporters op het veld: hoofdgebruikers worden gastheer op sportcomplexen

Als Sportbedrijf zien we het liefst zoveel mogelijk sporters op onze velden. Gelukkig kunnen we de meeste van onze sportcomplexen het hele jaar door verhuren aan vaste huurders (‘hoofdgebruikers’). Maar die clubs gebruiken de velden niet elke dag, de hele dag door. Staat zo’n veld leeg? Dan laten we daar graag andere sporters gebruik van maken. Dit gaat het Sportbedrijf vanaf nu samen met de hoofdgebruikers mogelijk maken. En dat is winst voor alle partijen.
Terug

Multifunctioneel sportcomplex
RKC WION is de eerste hoofdgebruiker die de velden van ‘hun’ Schoolsportcomplex Max Planckplaats in Ommoord structureel openstelt voor andere huurders, als de vereniging ze niet zelf gebruikt. Op 25 augustus tekenden we de samenwerkingsovereenkomst.
Frank Razenberg, productspecialist Buitensport van Sportbedrijf Rotterdam: “Deze samenwerking maakt een multifunctioneel sportcomplex mogelijk, waarvan flexibeler gebruik gemaakt kan worden. Niet meer alleen door leden van de hoofdgebruiker, maar ook door andere sportaanbieders en sporters op momenten dat de hoofdgebruiker niet op het veld staat. Zo kunnen we nog meer Rotterdammers in beweging krijgen.”

Samen werken aan gastheerschap
Hoe gaat dit in zijn werk? Aan het begin van een seizoen kijken we samen met de hoofdgebruiker hoe vaak zij de velden daadwerkelijk gaan gebruiken voor trainingen en wedstrijden. En binnen welke openingstijden zij gastheer kunnen zijn. Wil een andere partij een veld huren? Dan regelen wij de verhuur van a tot z. De hoofdgebruiker is gastheer; dat betekent dat zij de poort openen en de huurder wegwijs maken. Zij mogen de gasten ook ontvangen in de kantine. De opbrengst daarvan houdt de hoofdgebruiker uiteraard zelf. Voor het gastheerschap krijgen ze een vergoeding.

Teun Bijlsma, marketingcoördinator van RKC WION, vindt het fijn dat de afspraken vanaf nu goed worden vastgelegd: “Voorheen verhuurden wij ook wel eens een veld, maar dan werd het niet vastgelegd in een contract. We willen dit soort zaken goed op papier hebben. Dat is dankzij deze samenwerking wél geregeld. Het Sportbedrijf beantwoordt huuraanvragen en regelt de administratie voor ons, en wij krijgen een vergoeding voor ons gastheerschap.”

Win-win
Vaker volle velden: als Sportbedrijf zien we dat natuurlijk graag. Maar ook voor onze hoofdgebruikers is het gunstig. Teun Bijlsma: “Elke sportvereniging heeft denk ik moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dus die extra inkomsten zijn een belangrijke drijfveer voor ons om dit samen met het Sportbedrijf te doen. Maar daarnaast wil je ook gewoon dat de velden optimaal benut worden.
Els Bijlsma, verenigingsmanager a.i., coördineert het gastheerschap op RKC WION: “We zijn een sportplusvereniging en dat betekent dat we ons breder inzetten voor de wijk. Het is ons nooit gelukt om scholen naar ons terrein te halen. Het Sportbedrijf heeft het netwerk en de middelen om die scholen wel hierheen te krijgen. Daarmee verbeteren we onze zichtbaarheid en zo hopen we ook nieuwe leden te werven.”

Straks: Van 5 naar 25 sportcomplexen
We gaan het komende sportseizoen op vijf sportcomplexen een pilot starten, waarvan de samenwerking met RKC WION op Schoolsportcomplex Max Planckplaats de eerste is. Na dit pilotseizoen gaan we vanaf september 2022 voor een samenwerking met 25 clubs.
Teun Bijlsma: “Niks is mooier dan een veld dat 7 dagen per week bezet is. Zo ver zijn we nog niet. Maar we zijn trots dat we deze samenwerking voor elkaar hebben gekregen in coronatijd. In Frank hebben we een goede sparringspartner gevonden.”