Ja toch niet dan

Met muziek presteer je beter tijdens het sporten

Je kent het vast wel; je staat klaar op de loopband, handdoek om je nek en een flesje water in de houder. Toch mis je iets… Muziek! Shit, je oortjes thuis vergeten… Je probeert er het beste van te maken maar hebt toch het gevoel dat je veel beter loopt op een opzwepende beat. Presteer je echt beter door muziek? Wij zochten het voor je uit!

Ja toch! Niet dan?

Ja toch!

Muziek tijdens het sporten is niet alleen leuk, maar maakt het ook makkelijker. Muziek zorgt er namelijk voor dat je meer dopamine aanmaakt. Door dit ‘plezierstofje’ krijg je een fijn gevoel waardoor je meer motivatie krijgt en langer door kan gaan. Je gaat doelgerichter denken en handelen én de muziek in je oren leidt je ook nog eens af van vermoeidheid. Keep going!

Hardcore of ballad?

Wat voor soort muziek werkt dan goed? Over het algemeen geldt dat opzwepende muziek lekker werkt. Bij hardlopen is bovendien het ritme van de muziek erg belangrijk. Een nummer met hetzelfde ritme als je looptempo, zorgt ervoor dat je met dezelfde snelheid blijft lopen of zelfs sneller gaat. Het album van Ed Sheeran kun je dus nog even in de wachtrij plaatsen.

Tips & tricks

Een paar tips en tricks om je op weg te helpen met de perfecte playlist:

  • Selecteer nummers die hetzelfde tempo hebben als je stapritme (of die net een tikkeltje sneller zijn - daag jezelf uit!)
  • Let op boodschappen in de tekst,- die je extra kunnen motiveren
  • Met nummers waaraan je een fijne herinnering hebt, kom je nóg sneller in de flow
  • Ververs je afspeellijst regelmatig voor een optimaal effect
  • Zet de muziek vooral niet te hard, denk aan je oren!

Ook tijdens de cooling-down

Wij hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat een cooling-down na het sporten belangrijk is. Maar wat je misschien niet wist, is dat muziek ook hierbij kan helpen! Door rustige muziek op te zetten, krijg je je ademhaling en hartslag iets sneller omlaag. Gemiddeld 5 tot 8% sneller dan wanneer je zonder muziek rekt en strekt. Je kunt het beste muziek draaien met 60 tot 90 beats per minuut.

Conclusie

Sporten gaat beter als je naar muziek luistert. Muziek zorgt er namelijk voor dat je meer dopamine aanmaakt, waardoor je meer motivatie krijgt en langer door kan gaan. Kies nummers met een lekker ritme, die aansluiten op je stapritme (of net iets sneller!). Wissel bovendien af tussen je favo nummers en nieuwe muziek. En laat je muziek nog even aan staan tijdens de cooling-down, zo krijg je je ademhaling en hartslag sneller omlaag. Let’s go!