Ja toch niet dan

Na het sporten blijf je calorieën verbranden

Lekker getraind? Tijdens je work-out heb je aardig wat energie verbruikt. Maar heb je wel eens gehoord dat je lichaam ook ná je training nog extra calorieën verbrandt? Klinkt bijna te mooi om waar te zijn toch? We zochten voor je uit hoe het zit!

Ja toch! Niet dan?

Ja toch!

We hebben goed nieuws voor je: na je training blijft je lichaam inderdaad een tijd extra energie verbranden. Dat komt doordat je lijf weer in ruststand moet komen. Bepaalde stoffen moeten worden aangevuld en je hebt brandstof nodig om je versnelde stofwisseling mogelijk te maken. Hiervoor heb je extra zuurstof nodig. Dat proces heet excess post-exercise oxygen consumption (EPOC). En dat noemt men ook wel naverbranding, omdat je daar inderdaad calorieën mee verbrandt.

Hoe lang blijf je extra verbranden?

Het effect van EPOC is het sterkst direct na het sporten. Daarna wordt het langzaam minder.

Hoeveel verbrand je dan na die training?

Dat is dan weer moeilijk te zeggen. Het verschilt per persoon en per type training. En onderzoeken zeggen er verschillende dingen over. Zo zou een intensieve circuittraining van twintig minuten bij mannen voor een afterburn van 25 extra calorieën zorgen. Een ander onderzoek toonde aan dat een traditionele krachttraining tot 22 uur daarna zorgt voor de verbranding van zo’n 100 extra calorieën. Na een intensieve intervaltraining (HIIT) kan dit tot 450 calorieën oplopen.
Waar het om gaat is: hoe intensiever je spieren belast worden, hoe meer ze moeten herstellen. Daarom zorgt een intervaltraining voor een langere EPOC – en dus een hogere naverbranding – dan een langzame duurtraining.

Dus ik kan wel een extra cappuccinootje/energiereep/bitterbal pakken na m’n training?
Dat kan altijd, maar het is belangrijk dat je het effect van de afterburn niet overschat. Zoals gezegd, is de naverbranding voor iedere sporter anders. Als je extra eet of drinkt na het sporten om je reserves aan te vullen, is dat natuurlijk prima! Maar balans is hier het toverwoord. Oh, en een banaan is dan natuurlijk gezonder dan een portie bitterballen.

Tips & tricks

  • Doe een sport die je leuk vindt. Het gaat niet alleen om waarmee je de meeste calorieën verbrandt. Als je bewegen leuk vindt, houd je het ook langer vol. En op de lange termijn is dat het beste voor je verbranding.
  • Probeer verschillende trainingen. Loop je altijd hetzelfde rondje van vijf kilometer hard? Kijk dan eens of je nu versnellingen in dat rondje kunt inbouwen. Er zijn verschillende apps die gevarieerde trainingsschema’s bieden om tijdens het trainen te gebruiken.
  • Neem de trap. Ja, we horen je denken: dat weet ik nou wel. Maar als je extra wilt verbanden is traplopen een goede, intense belasting voor je benen – je grootste spiergroep – die je in je dagelijkse bezigheden kunt inbouwen. Zeker als je zittend werk doet op kantoor! Twee minuten traplopen heeft al effect op de calorieverbranding.

Bronnen

  • Runnersworld
  • The Journal of Strength and Conditioning Research
  • Krachttraining.net
  • Alles over sport