Hier leeft sport

Profbasketballer met een verborgen talent

“Waarom heb jij je spullen niet bij je?”. Dat was het eerste wat de coach tegen Dimitri zei. Hij was tien en kwam ‘alleen maar kijken’ naar een training van een schoolvriendje. De coach zei dat hij de volgende keer maar gewoon mee moest doen. Dat deed hij en sindsdien staat zijn leven in het teken van basketbal.
Terug

“Na die eerste training wist ik niet eens zeker of ik wel wilde blijven basketballen. Maar de coach overtuigde me, hij zag dat ik een natuurtalent was. Zelf kwam ik vooral terug omdat mijn vrienden ook basketbalden. Ik wilde erbij horen.”

‘IK BEN EEN ECHT ROTTERDAMS KIND’

“Ik begon bij Rotterdam Zuid Basketball, beter bekend als RZ. Daarna heb ik bij verschillende clubs in het land gespeeld. Ik trainde ’s ochtends en ‘s avonds, vijf dagen per week. Daartussen had ik school. Alles draaide om basketbal.”

“Op mijn 17e ben ik gescout op het EK voor onder de 18 door CB Óbila, een Spaanse club. Bij hen is de sport groot, en ze hebben trouwe fans, de hele tribune zit vol als we spelen. Als je uit eten gaat in de stad herkennen mensen je. Dan word je als een ster behandeld. Ik ben wel echt een Rotterdams kind. Nadat ik een voetblessure kreeg, ben ik weer dichter bij huis gaan spelen. Bij Heroes Den Bosch en nu bij Aris Leeuwarden. Er is een nieuwe competitie, BNXT League, hierin spelen Nederlanders en Belgen in gemengde teams.”

‘HET IS DIE STRAATCULTUUR. JE BENT NIET MAKKELIJK TE BREKEN’

“Ook speel ik nog steeds in Rotterdam, bij de Concrete Lions. Dat is een straatorganisatie in Crooswijk. We spelen streetball, dat speel je 3 tegen 3, op het Schuttersveld. Het is heel anders dan gewoon basketbal, veel harder. Je weet dat het fysieker wordt dan normaal. Maar daarvoor moet je gewoon ready zijn. Het is die straatcultuur. Het zorgt dat je niet makkelijk te breken bent. Ik heb daar veel aan gehad in mijn carrière.”

Dimitri was één van de eerste spelers die begon bij Alpha Sow, de oprichter van Concrete Lions. Met zijn club wil Alpha de Rotterdamse basketbaljeugd op hoog niveau brengen. In de zomervakanties organiseert hij ook toernooien in Sportcentrum Schuttersveld. Niet alleen zodat de jeugd in de vakanties door kan sporten, maar ook om nieuw talent te scouten. Er doen veel professionele basketballers uit Rotterdam mee, zoals Dimitri. Buiten op het Schuttersveld kun je ook bijvoorbeeld na schooltijd een potje komen basketballen. Buurtsport organiseert hier verschillende activiteiten. Ook buiten op het Cruyff Court dat naast de sporthal ligt, kun je terecht.

‘IK HEB NOOIT EEN ANDERE SPORT LEUK GEVONDEN, BEHALVE DANS’

Dimitri: “Ik speel al sinds mijn 13e bij Concrete Lions. Streetball is groter dan je misschien denkt, er zijn nationale en internationale toernooien. In de zomervakantie blijf ik fit door bij Concrete Lions te spelen. Ik heb nooit een andere sport leuk gevonden. Behalve dans! Ik doe al mijn hele leven Afro dance en hiphop. Thuis, en soms met mijn nichten in een dansschool. Ik ben niet professioneel ofzo, maar ik durf wel te zeggen dat ik op niveau kan dansen.”

Dimitri (Dimma) Maconda is 18 jaar en komt uit IJsselmonde. Na in de Spaanse stad Ávila te hebben gespeeld, komt hij nu uit voor Aris Leeuwarden in de Eredivisie.

Ook net als Dimitri je basketbal talent ontdekken?

Bekijk alle basketbal aanbieders op onze sportlocaties op onze sportpagina basketbal.