Rotterdam omarmt kanosport op Willem-Alexander Baan

Meerjarige samenwerkingsovereenkomst met het Watersportverbond
Terug

De Willem-Alexander Baan in Zevenhuizen nabij Rotterdam is per 1 maart 2021 de nieuwe trainingslocatie voor de topsporters van de Olympische discipline kanosprint. Dat zijn Rotterdam Topsport, Sportbedrijf Rotterdam en het Watersportverbond voor een periode van minimaal vier jaar overeengekomen. Met deze nieuwe trainingslocatie willen alle partijen samen de komende jaren vol inzetten op de ontwikkeling van kanosport in de regio Rotterdam. De ambities richten zich op deelname en medailles op de Olympische Spelen en het binnenhalen van grote evenementen op de Willem-Alexander Baan, zoals bv. een EK en/of WK Kanosprint.

Deze nieuwe trainingslocatie voor kanosprint en de doelen die daarbij zijn gesteld, bevestigen de weg die het Watersportverbond enkele jaren geleden is ingeslagen naar een efficiënter en professionelere organisatie van de kanosport. De laatste Olympische medaille die in de kanosprint werd behaald, was in Seoul in 1988 op K2 500 meter dames. Doel van dit nieuwe topsportprogramma is om in 2028 kans te maken op minimaal twee Olympische medailles.

De Willem-Alexander Baan biedt huidige en toekomstige talenten kanosprint in veel opzichten perspectief. De kanosprinters krijgen een eigen baan waar ze op kunnen trainen. Daarnaast profiteren zij van de topsportfaciliteiten en structuur die op deze locatie al zijn ingericht voor toproeiers. Momenteel zijn de faciliteiten enkel beschikbaar voor de atleten die in de regio wonen of die hierheen verhuizen. Op de lange termijn zorgt deze nieuwe samenwerking voor meer instroom en doorstroom bij verenigingen. Ook biedt het kansen voor de andere disciplines binnen de kanosport, zoals bv. marathon, kanopolo en suppen, aangezien de Willem-Alexander Baan een toplocatie is voor nationale en internationale watersportevenementen.

Vanuit het Watersportverbond is in samenwerking met bondscoach Focusplan Kanosprint, Nicole Bulk, het Platform Kanosport en manager Topsport, Serge Kats, een topsportprogramma ontwikkeld die moet leiden tot medailles. Door te investeren in dit programma en te streven om EK’s en WK’s Kanosprint naar de Willem-Alexander Baan te halen, laat Rotterdam Topsport zien volledig te geloven in de potentie van kanosprint en in de ambities. Rotterdam Topsport wil het nationale kanosprint programma de komende jaren laten groeien richting een volwaardig TeamNL topsportprogramma.

"De baan is een toplocatie voor topprestaties"

Rotterdamse wethouder Sport, Sven de Langen, is enthousiast over de komst van het kanosprint programma: “We zijn als stad trots dat we de kanosprint talenten mogen verwelkomen op de Willem-Alexander Baan. De gedrevenheid van topsporters en talenten inspireert en motiveert ook de inwoners van Rotterdam. Hierdoor krijgt ook de recreatieve watersport een extra impuls, Rotterdam beschikt immers over prachtige vaarwegen met verbindingen naar de Rottemeren.”

Peter Blangé, directeur Rotterdam Topsport: “Wij zien ernaar uit om de kanosprint talenten van Nederland in Rotterdam te verwelkomen. Samen met het Watersportverbond hebben we een ambitieus topsportprogramma opgesteld. Het geeft veel energie daar nu met deze groep talentvolle sporters aan te gaan werken.”

Ronald van Ombergen, directeur Sportbedrijf Rotterdam: “Wij zijn erg blij met deze nieuwe topsporters op de Willem-Alexander Baan. De baan is een toplocatie voor topprestaties. Met onze faciliteiten én de collega’s erachter leveren wij graag een bijdrage aan de mooie plannen van de kanosprinters. We hebben er vertrouwen in dat er veel successen worden geboekt; tijdens trainingen en ook tijdens de topevenementen die we hier graag mogelijk maken.”

Arno van Gerven, directeur Watersportverbond: “De kanosport verdient een locatie waar ze zich maximaal kan ontwikkelen en presenteren: richting nieuw olympisch succes en jaarlijkse top-events. Ambities in de sport kunnen niet zonder samenwerking. Eerder dit jaar hadden wij het goede nieuws dat Allianz, ook uit Rotterdam, de Watersport ging ondersteunen. Nu investeert Rotterdam in de ontwikkeling van het kano en dat is een unieke kans. We grijpen deze met beide handen."

Nicole Bulk, bondscoach Focusplan Kanosprint: “Dit is echt een bevestiging van de weg die we met het Watersportverbond zijn ingeslagen. Stap voor stap hebben we de sport geprofessionaliseerd. Dit is een belangrijke mijlpaal en bevestiging dat we op de juiste weg zitten. Alle sporters zijn enorm gemotiveerd door deze kans en het geloof in hen en in de sport. Zodra de corona-maatregelen het toelaten, gaan we volledig centraal trainen. We mikken op de zomer”.

Selma Konijn, Nederlands Kampioen Dames Senioren K1 200 meter: “Door het hebben van een vaste trainingslocatie met een centraal plan en ondersteuning van verschillende partijen, kan ik als sporter grote stappen maken. Ik verhuis daarom ook op korte termijn naar Rotterdam. Door het vernieuwde topsportprogramma verwacht ik meer structuur te gaan ervaren, deze structuur kan bijdragen aan het structureel stappen zetten richting succes.”

Esther van der Heijden

Neem contact op met onze collega Esther van der Heijden. Zij kan je meer vertellen over de ondertekening van de overeenkomst met het Watersportverbond.