Het duurzaamste Sportcentrum van de stad!

Vandaag openden we het het compleet gerenoveerde Sportcentrum Kralingen. Na twee jaar voorbereiding startte in september de verbouwing en geheel volgens planning is de renovatie nu afgerond. Sportcentrum Kralingen is vanaf nu het duurzaamste Sportcentrum van de stad!
Terug
EEN PRACHTIGE, DUURZAME SPORTLOCATIE WAAR SPORT LEEFT!

“Na vijftig jaar intensief gebruik was de accommodatie echt aan een opknapbeurt toe. De uitstraling moest beter en het energieverbruik lager. Daarnaast wilden we dat de sporters gebruik konden blijven maken van het sportcentrum tijdens de verbouwing,” legt Ronald van Ombergen uit. “Dat laatste lukte helaas niet door de coronamaatregelen, maar de andere doelstellingen zijn ruimschoots behaald; Sportcentrum Kralingen is een prachtige, duurzame sportlocatie waar sport leeft!”

Sportwethouder Sven de Langen vult aan: “Juist in deze tijd is het belangrijk om te blijven investeren in sportaccommodaties. Zo behouden we deze essentiële plekken voor ontmoeting, beweging en sportief plezier. Een groot compliment aan Sportbedrijf Rotterdam hoe zij het Sportcentrum in Kralingen hebben getransformeerd tot een volwaardige, multifunctionele hi tech sportlocatie. Een aanwinst voor de wijk dat het samen sporten nog leuker maakt!”

— Het mooiste en duurzaamste sportcentrum van Rotterdam

Een gouden gevel

De ruim 900m2 houten, niet geïsoleerde gevel werd vervangen door een aluminium gevel met hoogwaardig isolatiemateriaal. “De gouden kleur van de gevel verwijst naar het ere-metaal dat je als sporter wint bij uitzonderlijke prestaties. Dat was ook waar we naar streefden bij de verbouwing van de accommodatie; de werkzaamheden uitvoeren terwijl er ook gesport werd. Daarnaast is er een reliëf in de gevel aangebracht dat op elk moment van de dag het zonlicht op een andere manier weerkaatst. Zo lijkt het gebouw altijd in beweging en dat past natuurlijk perfect bij sport,” aldus Van Ombergen.

Een duurzame ingreep

Naast de isolatie van de gevel is het energieverbruik van de hal verlaagd door het vervangen van circa 70m2 enkel glas door zonwerende en isolerende beglazing, het plaatsen van 250 zonnepanelen, het installeren van 642 ledlampen, het aansluiten op het warmtenet en het toepassen van een warmte-terugwin-installatie. Het nieuwe elektraverbruik is door al deze maatregelen nihil. Omdat de accommodatie door aansluiting op het warmtenet geen gebruik meer maakt van gas, verlagen we de CO2 uitstoot met 75%. Samen met het verminderde elektraverbruik komt de verlaging van CO2 uitstoot zelfs op 80%. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid)is ook erg enthousiast: “Sportcentrum Kralingen is een mooi voorbeeld van hoe de energietransitie vorm krijgt in Rotterdam. Bij het verduurzamen van het Sportcentrum zijn kleine energiebesparende maatregelen genomen zoals ledlampen, maar ook grote zoals isolatie en nieuwe beglazing. Dat het Sportcentrum ook nog op het warmtenet is aangesloten maakt het plaatje compleet. Er zal de komende jaren nog veel meer vastgoed verduurzaamd worden, maar dit is al een mooi resultaat wat bijdraagt aan groener, schoner en duurzamer Rotterdam.”

Meer weten en zien over Sportcentrum Kralingen? Ga naar de locatiepagina van het Sportcentrum of kom gewoon eens langs!

Locaties