Structureel bewegen is dé sleutel naar een gezond en vitaal Rotterdam

Eén op de vijf ouderen is in de afgelopen 12 maanden gevallen. Ook in onze stad is dit een groeiend probleem – twee op de vijf ouderen hebben een verhoogd valrisico met kans op traag herstel. Met alle gevolgen van dien. Maar slechts één op de vijf ouderen doet oefeningen om dat te voorkomen. Terwijl blijkt dat structureel bewegen of sporten juist werkt om vallen te voorkomen. Sportbedrijf Rotterdam gaat dit - samen met gemeente Rotterdam en onze partners - graag aanpakken!
Terug

Nog meer Rotterdammers in beweging

Structureel bewegen maakt Rotterdammers gezond en weerbaar. Dit zorgt voor minder druk op de zorg. Als Sportbedrijf Rotterdam weten wij hoe we mensen in beweging krijgen. Met onze kennis, ons Rotterdamse netwerk en passend aanbod, zorgen we ervoor dat elke senior met een valrisico kan blijven bewegen. De gemeente Rotterdam heeft ons de opdracht gegeven om dit namens het sport- en beweegdomein te gaan doen. En die handschoen pakken we graag op!

“Er liggen mooie kansen om zorg, welzijn én bewegen met elkaar te verbinden”

Hoe werkt dat?

Ouderen die vallen of een grote kans hebben daarop, komen via bijvoorbeeld (huis)arts of fysiotherapeut bij een speciale gratis Val-Niet-Training. Dit zijn trainingen die aangeboden worden door een gezondheids- of welzijnsorganisatie. Maar wat gebeurt er na die training? Hoe krijgen we die mensen zo ver dat ze blijven bewegen? Aan Sportbedrijf Rotterdam de taak om hen vanuit de speciale training naar passend – en blijvend! – beweegaanbod bij Rotterdamse beweegaanbieders te begeleiden.

Regisseurs Bewegen en Gezondheid

Speciaal voor deze opdracht zijn er op 1 juni drie Regisseurs Bewegen en Gezondheid gestart. Zij zijn de verbinder van ‘zorg en gezondheid’ naar ‘sport en bewegen’ en gaan dus nauw samenwerken met de welzijns- en zorgpartijen. Eva van Stiphout, Roos van Esch en Niels Visser staan voor deze belangrijke klus. Ze zetten daarvoor de kennis en kunde van het hele beweegdomein in en werken samen met partners Rotterdam Sportsupport en SportMEE om zoveel mogelijk senioren te bewegen zodat het valrisico vermindert.

Maatschappelijke impact door bewegen

De drie regisseurs verdienden hun sporen in het werkveld. Eva, die eerder al als Sportregisseur werkte vertelt: “Ik kijk ernaar uit om Rotterdammers met afstand tot sport en bewegen in beweging te brengen en hiermee nog meer maatschappelijke impact te maken!” Ook Niels is geen onbekende in dit werkveld en kent de stad en deze doelgroep goed: “De energie is meer dan ooit om deze rol te gaan vervullen en uiteindelijk het valrisico bij de Rotterdammer te verminderen door middel van bewegen.”

Kansen om zorg, welzijn en sport te verbinden

Want ja, zelfstandig wonen, onbezorgd de dagelijkse dingen blijven doen, zoals een boodschapje, een rondje fietsen of leuke dingen met de (klein)kinderen; het lijkt misschien ver af te staan van sporten en bewegen… Maar niets is minder waar. Alleen door structureel bewegen, waarbij gewerkt wordt aan uithoudingsvermogen, balans én kracht, vermindert het valrisico. Juist daarom is passend aanbod zo belangrijk voor deze groep Rotterdammers. Roos beaamt dat - in haar nieuwe rol komen haar beide vorige werkvelden samen: “Voor mij persoonlijk is het een cadeautje om dit te mogen doen. Er liggen zoveel mooie kansen om zorg, welzijn en sport met elkaar te verbinden en daarmee mensen een stap verder te helpen naar meer welzijn en gezondheid.”

Gezonder en vitaler Rotterdam!

Samen gaan we Rotterdammers in beweging krijgen én houden, via passend en structureel aanbod. We doen dat voor ouderen dus met een risico om te vallen (valpreventie). Maar straks óók voor Rotterdammers met overgewicht (GLI: gecombineerde leefstijlinterventie) en psychosociale klachten (Welzijn op Recept). Samen met de collega’s en partners zetten we structureel bewegen in als dé sleutel naar een gezonder en vitaler Rotterdam!

Meer weten over onze aanpak?

Neem dan contact met ons op!