‘Het verzuim tijdens de gymles is gedaald. Wat wil je nog meer?’

Spijbelen tijdens gymles, het komt op de beste scholen voor. “Als ze een Coopertest hebben, dan weten een hoop leerlingen opeens de weg naar de gymzaal niet meer te vinden,” aldus schooldirecteur Marco Meily. Maar na de introductie van SwapGym zag hij het enthousiasme voor beweging bij zijn vmbo-leerlingen op de Horeca Vakschool ineens omhooggaan.
Terug

Zelf een les kiezen

“Het is leuk voor de leerlingen dat zij iets anders kunnen doen dan de gymlessen op school,” vertelt Marco. “We hebben hier kinderen die in de hoogste klasse voetballen, maar ook kinderen die helemaal niks met sport hebben. Met SwapGym kiest iedereen zelf wat ze willen doen. Dat vergroot hun motivatie en het verzuim tijdens de gymles is gedaald. Wat wil je nog meer?”

Docenten

Ook de gymdocenten op de Horeca Vakschool zijn enthousiast. Marco: “Wat we heel prettig vinden is dat er veel sportaanbieders binnen een kilometer van onze school zitten. Want de gymzaal die wij voor reguliere gymles huren is 1200 meter verderop, en dat is ver voor die kinderen. Hoe verder weg, hoe groter de kans dat ze afhaken.”

“Met SwapGym zijn de leerlingen vaak dichter bij school dan in de reguliere gymles. Ze zijn er sneller, dus ze hebben ook nog eens meer beweegtijd. Ondertussen is er controle op aanwezigheid. De gymdocent gaat bij alle sportaanbieders langs tijdens de SwapGym-les en kan er binnen een paar minuten fietsen zijn als het nodig is.”

Door met swappen

“Ik raad het andere scholen absoluut aan, het is een perfect initiatief. En bijkomend voordeel: als meer scholen meedoen aan SwapGym, komen er meer gymzalen vrij die dichter in de buurt van de scholen zijn. En dat is prettig voor de leerlingen die wél de reguliere gymles willen volgen. Volgend jaar gaan we zeker door met SwapGym, we zijn enthousiast.”

Met SwapGym kunnen middelbare scholieren wekelijks hun gymles inruilen, oftewel swappen, voor een les bij een lokale, Rotterdamse sport- en beweegaanbieder. Ze verkennen verschillende sportieve disciplines en ontdekken wat hun redenen zijn om te sporten en te bewegen: hun beweegredenen. Zo krijgen en houden we pubers met plezier in beweging. Lees hier meer over SwapGym »

Interesse in SwapGym

Heb je een vraag over SwapGym. Of heb je interesse in SwapGym op jou school. Neem contact op met Eva van der Zanden - van Groningen.