‘Ik bied van alles aan, maar een klimwand of RoCycle heb ik niet.’

Of hij het niet jammer vond dat hij minder les ging geven door SwapGym? “Die vraag begrijp ik goed,” zegt docent lichamelijke opvoeding (LO) Rogier van Wouwe. “Maar omdat onze school extra LO-uren aanbiedt, blijf ik lesgeven. Tijdens de SwapGym-uren ga ik mee naar de verschillende sportaanbieders. Boven alles is het tof voor leerlingen. Wanneer kun je nou zomaar eens een boulderwand proberen?”
Terug

Laagdrempelig kennismaken

Die boulderwand staat midden in de wijk waar ze wonen, maar Rogiers leerlingen waren er nog nooit geweest. “Er zijn nog heel wat kinderen voor wie sport niet zo vanzelfsprekend is. Door SwapGym ontdekken ze het diverse sportaanbod in de buurt. En is de kans groot dat ze iets vinden dat toch bij ze past. De leerlingen die boulderen melden zich direct na het openen van de aanmelding op woensdagavond weer aan voor de boulderles de week erna. Dus ik weet dat ze het waarderen.”

Naast boulderen konden de leerlingen van Mavo Centraal hun gymles swappen voor boksen, bootcamp, Crossfit, fitness, freerunning, hiphop/afro-dans en voetbal.

Binnen een straal van 1 kilometer

“Ik vond SwapGym gelijk een goed verhaal. Leerlingen naar verschillende sportaanbieders brengen en zo kennis laten maken met verschillende sporten, dat spreekt mij als sportdocent natuurlijk aan. Ik wil veel dingen aanbieden, maar een boulderwand en RoCycle heb ik niet. Als school zie je wel snel de organisatorische uitdagingen. Hoe schrijven ze zich in voor de les? Hoe zorgen we dat ze op tijd bij de sportaanbieder komen? Het Sportbedrijf heeft een app ontwikkeld voor het inschrijven en aanbieders gevonden binnen een straal van 1 kilometer van de school. Dat maakt het een succes.”

“We vonden het wel spannend natuurlijk, om onze leerlingen eropuit te sturen. Daarom begonnen we met vierdejaars. Eigenlijk is alles goed gekomen. Absentie wordt bijgehouden. De leerlingen weten de sportlocaties prima te vinden. Volgend jaar durven we het ook aan met tweedejaars.”

Passend aanbod voor pubers

“Het is goed om te zien dat de sportaanbieders rekening houden met de doelgroep. Normaal krijgen ze sporters die vrijwillig komen, nu een groep pubers die zich wel aangemeld hebben maar toch verplicht naar je lesje toekomen. Het is een andere manier van lesgeven, maar iets dat de sportaanbieders goed lukt. Als gymleraar heb ik tijdens deze uren een coördinerende rol. Het contact met de sportaanbieders is daarbij erg belangrijk.”

Aanrader

“Met de combinatie van LO-lessen en sportaanbieders geef je ze een veelzijdigheid aan activiteiten, zowel op school als in de buurt. Die variatie aanbieden is belangrijk als je wilt dat kinderen een actieve leefstijl ontwikkelen en behouden. Ik zou SwapGym zeker aanraden aan andere scholen. Al begin je maar met een periode van 6 of 8 weken, want dat is ook mogelijk bij SwapGym!”

Met SwapGym kunnen middelbare scholieren wekelijks hun gymles inruilen, oftewel swappen, voor een les bij een lokale, Rotterdamse sport- en beweegaanbieder. Ze verkennen verschillende sportieve disciplines en ontdekken wat hun redenen zijn om te sporten en te bewegen: hun beweegredenen. Zo krijgen en houden we pubers met plezier in beweging. Lees hier meer over SwapGym.

Interesse in SwapGym

Heb je een vraag over SwapGym. Of heb je interesse in SwapGym op jou school. Neem contact op met Eva van der Zanden - van Groningen.