'Wij zijn aanvoerder, maar we spelen samen'

Cruyff Courts en Krajicek Playgrounds in de stad bruisen weer. Sinds 11 mei coördineert het Sportbedrijf de activiteiten op de veldjes, op verzoek van de gemeente. Buurtsportmanager Jaco van der Heijden is blij dat het Sportbedrijf de rol van aanvoerder heeft gekregen. “De behoefte om buiten te sporten is nu extra groot en wij helpen zorgen dat dit veilig gebeurt. We zien dat het werkt.”
Terug

Run op open veldjes

“De Cruyff Courts en Krajicek Playgrounds zijn open velden,” legt Jaco uit. “Iedereen mag er gebruik van maken. Ook Feyenoord, Excelsior, Sparta en welzijnsorganisaties hebben de opdracht om sport aan te bieden op de velden. We sturen dus ook nooit mensen weg. Als er al een activiteit aan de gang is, proberen we iemand mee te laten doen. Of we verdelen het veld. Eigenlijk gaat dat vanzelf.”

Hoewel alle spelers de ruimte krijgen, moeten ze zich door het coronavirus nu wel aan maatregelen houden op de locaties. Komt er een run op de veldjes, is het de taak aan het Sportbedrijf om te zorgen dat er niet meer mensen komen dan is toegestaan. “Ook zien we erop toe dat materiaal gedesinfecteerd wordt, handen gewassen, en dat je anderhalve meter afstand houdt als je ouder dan 12 jaar bent. Iedereen is welkom, maar de meeste activiteiten op de veldjes zijn voor jongeren tot 18 jaar.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Rol voor buurtsportmedewerkers

“Buurtsportmedewerkers zijn goud waard in deze tijden,” aldus Jaco. “Ik liep laatst mee met Roland, hij doet dit werk al jaren. Het is ongelofelijk hoeveel respect hij heeft onder de buurtkinderen. Dat geldt ook voor de medewerkers van bijvoorbeeld TOS (Thuis op Straat) en DOCK.”

“We hebben één groot schema voor iedereen die iets wil doen op de velden. Zelf organiseren wij bijvoorbeeld hockey, voetbal of dansen. Daarnaast plannen we het aanbod van sportaanbieders, welzijnsorganisaties, scholen en andere partijen. Zodat iedereen zijn plekje heeft en we het aanbod goed verdelen over de week.”

Meidenactiviteiten

“We zien nu goed welk aanbod er wel en niet is op een veldje. Met dat inzicht zou je het aanbod beter kunnen afstemmen op de behoeften. Lopen er op een veld in Hoogvliet bijna alleen maar jongens te voetballen? Dan kunnen we ervoor zorgen dat er ook iets voor meiden te doen is. Het geeft de mogelijkheid om het aanbod in de toekomst diverser te maken.”

Jaco benadrukt dat het niet de bedoeling is dat het Sportbedrijf de programmering zelf invult. “We programmeren echt samen met alle partijen die hier actief zijn of willen worden. Sterker nog, als een sportaanbieder uit de wijk hier wil sporten en wij hebben net een activiteit op de planning staan, maken we graag plaats voor die aanbieder. Het is niet alleen ons doel om zoveel mogelijk Rotterdammers aan het bewegen te krijgen, maar ook sportaanbieders te helpen die Rotterdammers te vinden.”

"Het is ongelofelijk hoeveel respect hij heeft onder de buurtkinderen"

Aanstekelijk

“Even los van corona,” zegt Jaco, “wij vinden die regierol prachtig. We zien die groeiende behoefte aan sporten in de buitenruimte en kunnen al die partijen helpen om veilig te sporten. Hun enthousiasme is aanstekelijk. Dat hebben we nodig in onze ambitie om al die Rotterdammers na weken binnen zitten weer in beweging te krijgen.”

Meer weten over buurtsport? Ga dan naar de buurtsport informatiepagina op onze website.