Wonen, werken en sport voor kwetsbare Rotterdammers

Sportbedrijf Rotterdam en Pameijer slaan de handen ineen! 16 november tekenden deze twee grote partijen een overeenkomst en dat betekent dat ze de komende jaren verschillende projecten samen oppakken. Pameijer is er voor iedereen voor wie meedoen in de samenleving lastig is en begeleidt en huisvest cliënten met een soms meervoudige beperking. Sportbedrijf Rotterdam is er om álle inwoners aan het sporten te krijgen, juist ook deze kwetsbare groepen.
Terug

Marijn Eggen, Relatiemanager bij het Sportbedrijf, vertelt over de samenwerking: “We zijn natuurlijk net begonnen, maar we kunnen toch al het één en ander over de verschillende projecten vertellen. Zo zorgen we ervoor dat er meer kwetsbare Rotterdammers kunnen sporten, kunnen cliënten van Pameijer binnen het Sportbedrijf aan de slag én maken we samen plannen voor nieuwbouw en renovaties in de stad. Zo heeft heel Rotterdam wat aan deze samenwerking!”

Kwetsbare Rotterdammers aan het sporten

Eelco Verschoor, sportregisseur bij Sportbedrijf Rotterdam, heeft als doel om zoveel mogelijk Rotterdammers in Hillegersberg en Schiebroek aan het sporten te krijgen. Hij vertelt dat het soms best lastig is om kwetsbare Rotterdammers te bereiken: “En als je ze al bereikt, moet je ook zorgen dat je ze daadwerkelijk kan helpen. Dit vereist een andere aanpak dan een reguliere sportles, omdat ze vaak extra aandacht of hulp nodig hebben. Daarom hebben we met Pameijer besloten om sportlessen op locatie aan te bieden. Mijn rol hierin was het verbinden van de locatie van Pameijer met de juiste sportaanbieder.”

‘Ik vind het echt gaaf als ik hun lachende gezichten zie’

En die sportaanbieder is Daan Odijk. Hij geeft sinds oktober sportlessen aan de cliënten van Pameijer op hun locatie in Hillegersberg. Hij vertelt: “Ik werk nu voor het eerst met deze doelgroep, dus dat was eerst best pittig, maar ik vond het ook meteen geweldig! Ik overleg met de begeleiders over de inhoud van de les en er is altijd een vaste structuur. De les doe ik ook samen met de begeleiders. Veel cliënten hebben namelijk persoonlijke aandacht nodig, ook omdat ze vaak moeite hebben met hun evenwicht en coördinatie. Daar doen we dan ook speciale oefeningen voor. Het leuke is dat ik de cliënten hard hun best zie doen en dat ze blij worden van het bewegen. Ik vind het echt gaaf als ik hun lachende gezichten zie.”

Zin in de sportles!

Carola de Lijster, leerwerkcoach voor de cliënten van Pameijer, is ook heel enthousiast over de sportlessen. “Ik begeleid cliënten hier op de dagbesteding en ik help zelf ook mee met de sportlessen. Soms komen we door deze sportlessen tot nieuwe inzichten. Zo kwamen we erachter dat een cliënt rustig wordt van bouncen op een fitnessbal. Zo’n bal hebben we nu ook op de dagbesteding. Ik ben heel blij met de sportlessen en ook de cliënten kijken er iedere week naar uit. Daan is er ook echt de juiste persoon voor. Hij kan zich goed inleven in de cliënten en vindt het niet erg als de les heel anders loopt dan hij had voorbereid.”

Cliënten aan het werk bij Sportbedrijf Rotterdam

Een ander project dat voortkomt uit de samenwerking tussen Pameijer en Sportbedrijf Rotterdam is dat een cliënt van Pameijer, Firat Akpinar, nu meewerkt in het Sportbedrijf. Jan Pontier, coach bij Sportbedrijf Rotterdam, is zijn vaste begeleider. Hij vertelt: “We willen er zijn voor iedere Rotterdammer, maar dat betekent ook dat we een zo goed mogelijke afspiegeling van de stad moeten zijn. Daarom besloten we een cliënt van Pameijer een werkplek te geven binnen het Sportbedrijf. Tegelijkertijd biedt dit Firat de kans om deel uit te maken van de samenleving.”

‘Firat is superenthousiast en hij wil heel graag’

Firat werkt mee in de facilitaire dienstverlening op het kantoor van Sportbedrijf Rotterdam. Door een hersenaandoening is het voor hem soms lastig om mee te komen in de maatschappij. Jan vertelt: “Daarom besloten we heel rustig te starten met het takenpakket van Firat. Maar wat bleek? Na een paar uur was alles af haha! Firat is superenthousiast en hij wil heel graag. Nu doet hij vooral veel onderhoud, maar hij zou ook graag meer ICT-klussen oppakken. Daarom heb ik een oude laptop van me voor hem geïnstalleerd. Zo kan hij zich onder andere bezighouden met bestellijsten in Excel.”

Een eerlijke relatie

Als het Firat even teveel wordt, mag hij zich altijd even terugtrekken. En dat doet Firat dan ook. “We hebben een eerlijke relatie met elkaar en ik kan hem ook aanspreken als hij over een grens heen gaat. Het leuke is dat hij op sociaal vlak heel goed meekomt. Hij doet zijn mond open en introduceert zichzelf bij andere collega’s. Dat is echt tof om te zien”, aldus Jan. Het lijkt Jan mooi om in de toekomst meer werkplekken voor de cliënten van Pameijer beschikbaar te stellen, maar hij benadrukt dat daar wel goed over nagedacht moet worden. “De collega’s moeten wel de tijd en skills hebben om de begeleiding op te pakken. Maar het zou natuurlijk super zijn als we meer cliënten van Pameijer op deze manier een plek in de samenleving kunnen bieden!”

Wonen en sporten in één

Tot slot gaan Sportbedrijf Rotterdam en Pameijer ook nog op een heel ander vlak samenwerken, namelijk vastgoed. Marco Hoogerbrugge, Procesmanager Vastgoed/Projecten bij Sportbedrijf Rotterdam, vertelt: “Een aantal van onze sportlocaties moet worden gerenoveerd en er zijn plannen voor nieuwbouw, maar we willen dat deze locaties niet meer stand-alone sportlocaties zijn. Zaken als wonen en ontmoeten zullen er ook centraal staan, zodat de gebouwen een meer maatschappelijke functie krijgen.”

Alles op één locatie

Vincent Koens, Manager Vastgoed en Facilitair bij Pameijer, licht toe dat de vraagstukken van Pameijer hierop aansluiten: “Een aantal van onze thuishavens zijn ook aan vernieuwing toe, dus het is heel fijn dat we dat samen met Sportbedrijf Rotterdam kunnen aanpakken. Voor onze meervoudig beperkte mensen zou bijvoorbeeld een woonvoorziening bij een zwembad ideaal zijn.” Marco vult aan: “Als je meerdere functies kunt combineren, bespaart dat veel ruimte in de stad. En de sportlocatie wordt ook meteen veiliger als er meer mensen omheen wonen. Dat is een fijn bijkomend voordeel voor bijvoorbeeld kinderen die ’s avonds na hun training naar huis moeten. Ook kunnen we de locaties meteen uitbreiden met aanvullende ruimtes voor bijvoorbeeld dagbesteding of recreatie. Zo heb je alles in één!”

‘Het is mooi dat er nieuwe huisvesting komt voor kwetsbare Rotterdammers’

Vincent legt uit dat ze nog in de verkennende fase zitten: “Het zal in eerste instantie om één of twee plekken in Rotterdam gaan. Op zijn vroegst kunnen we daar in 2024 de contouren van gaan zien. Het is vooral erg mooi dat er door dit project nieuwe huisvesting komt voor kwetsbare Rotterdammers. Die gun je een mooie plek waar ze kunnen leven en tegelijkertijd mee kunnen doen in de maatschappij. Want dat vinden we vanuit Pameijer belangrijk: we willen niet bijzonder zijn, maar inclusief. In en met de samenleving. En daarom sluit de samenwerking met Sportbedrijf Rotterdam perfect aan op onze visie.

Ook samenwerken met Sportbedrijf Rotterdam? Ga naar onze contactpagina.