Zwemles voor thuis

Gaat je kind op zwemles? Wennen aan water is belangrijk! Geef ze een voorsprong met deze spelletjes. Want kinderen die weten hoe het voelt om hun hoofd onder water te steken, of spetters in hun gezicht te krijgen, beginnen een stuk meer ontspannen aan hun zwemles. Je kunt ze samen spelen in de douche of in bad, dus het is ook nog eens leuk!
Terug

Watervrij

‘We merken dat kinderen die gewend zijn aan water sneller op hun gemak zijn tijdens de zwemles’, legt zweminstructeur Julian Verschoor van Sportcentrum West uit. ‘Dat noemen we watervrij. Die kinderen durven eerder van de kant in het zwembad te springen en schrikken niet van spetters. Maar ik zie ook kinderen die voor het eerst kennismaken met het zwembad. Voor hen is dit veel spannender.’

Spelend wennen aan water in de douche of in bad

Het is dus goed om je kind te laten voelen hoe het is om water in je gezicht te krijgen, je hoofd onder water houden en, als het lukt, te blijven drijven. Dat kun je prima oefenen met spelletjes onder de douche en in bad! Onze zweminstructeurs hebben deze oefeningen voor je op een rijtje gezet, zodat je ze samen met je kind na kunt doen!

Ontspannen naar zwemles

Of je kind nu al is begonnen met de zwemles of nog moet starten, deze oefeningen voor onder de douche en in bad zijn goed voor alle kinderen die nog aan het water moeten wennen. Het geeft ze een voorsprong in het zwembad. ‘Dat betekent niet dat ze eerder hun zwemdiploma halen, want dat hangt van nog veel meer dingen af,’ zegt Jullian. ‘Maar de zwemles is wél een stuk leuker voor ze.’ Des te groter de kans dat ze enthousiast thuiskomen dus!

 1. 01 De waterval

  De watervalVandaag is de douchestraal een waterval. Je kind is een avonturier en loopt door de waterval heen. Je kunt er een verhaaltje bij verzinnen: ‘We gaan op avontuur, op zoek naar de verdwenen shampoofles. In welk land zijn we?’ Papa’s en mama’s kunnen het door de waterval lopen ook voordoen.

 2. 02 De struisvogel

  De struisvogelMama of papa begint: ga op je knieën zitten en doe je hoofd in een grote bak met water. Kom daarna ‘superblij’ weer boven. Wow, dit was cool! Als je kind ziet dat het niet eng is, durven ze het na te doen. Deze oefening kun je de eerste keer ook met een zwembrilletje op doen, dat maakt het minder spannend.

 3. 03 Speelgoed wassen

  Speelgoed wassenZwemles oefenen én tegelijk een lesje schoonmaken. Neem speelgoeddieren, barbies, auto’s of ander speelgoed mee onder de douche om te wassen. Alles en iedereen moet schoon. Spetteren maar!

 4. 04 Teken het maar!

  Teken het maarMet je vingers kun je iets moois ‘tekenen’ in het condens op de douchetegels of douchedeur. Maak samen een mooi schilderij. Teken jezelf, of de badjuf!

 5. 05 Het commandospel

  Commandospel“Commandoooo dansen!” Ken je het commandospel? Het werkt zo: geef je kind steeds een ander commando. Bijvoorbeeld zitten, staan of dansen. Besproei je kind met de douchestraal als je het commando geeft. Besproei ook kort zijn of haar hoofd. Alleen als je het woord ‘commando’ zegt voordat je de opdracht geeft, mag je kind het uitvoeren. Als je geen commando voor de opdracht zegt, moet je kind stil blijven staan. Voorbeelden van commando’s die je onder de douche kunt doen: commando zitten, staan, dansen, stampen, rondje draaien, voeten wassen.

 6. 06 Golfslagbad

  GolfslagbadHeb je een bad? Maak golven met je handen! Hoe hoog kun je dat?

 7. 07 Onder water blijven

  Onder water blijvenLaat je kind met het hoofd onder water gaan, hoe lang lukt dat al? Blijf hier als ouder altijd bij en doe het zelf ook eens voor. Tik tegen het bad om te tellen. Dat hoort je kind ook onder water. Je kunt ook een grote bak of teil gebruiken.

 8. 08 Bubbelbad

  BubbelbadBlaas (samen) bellen onder water. Met je mond én met je neus. Dit kun je ook doen met een zwembril op!

 9. 09 Schatduiken

  SchatduikenLeg schatten onder water, bijvoorbeeld knikkers of muntjes, en laat je kind ze van de bodem oprapen. Hierbij moeten ze hun mond, gezicht of hele hoofd onder water doen. Is het spannend? Begin dan met een zwembrilletje op.

 10. 10 Doe de krokodil

  Doe de krokodilJe kind is een krokodil en wat willen krokodillen? Precies, een hapje vangen! Papa of mama blijft op de rand van het bad zitten. Jij neemt een hap lucht en ligt helemaal stil met je gezicht onder water. Je armen zijn gestrekt vooruit, als een krokodillenbek. De krokodil komt boven en hap, vangt het hapje (papa of mama) met zijn bek (armen). Papa’s en mama’s maken dit spel leuk door zelf af en toe te bukken naast het bad, zodat de krokodil ze niet kan vangen.

 11. 11 Drijvende boomstam

  Drijvende boomstamDit spel kun je het beste spelen als je kind al kan bellenblazen onder water door de neus en de drijvende krokodil kan doen. Je kind is een boomstam en gaat op de rug in bad liggen. Kijk of je kind, met jouw hulp of zelfstandig zich op de buik kan draaien. En misschien zelfs weer terug op de rug! Tijdens het draaien blaast je kind lucht uit door de neus. Zo komt er geen water binnen.

Gingen bovenstaande oefeningen goed? Op metsuccesopzwemles.nl vind je meer oefeningen om je kind voor te bereiden op zwemles. Sommige oefeningen kun je ook gemakkelijk uitvoeren zonder water!