Terug
Schaatsen

Wat is schaatsen?

Schaatsen is een super coole sport! Om naar te kijken, en vooral om te doen! Als er natuurijs ligt, maar ook om af en toe eens met vrienden naar de ijsbaan te gaan óf om echt voor te trainen en misschien wel wedstrijden te rijden. Als je nog maar net begint met schaatsen en les neemt bij een (kunst-)schaatsvereniging, begin je om spelenderwijs te leren. Je krijgt les van een jeugdschaatsbegeleider of -leider, op uren die speciaal voor jeugd gereserveerd zijn. Oefeningen die je bijvoorbeeld gaat doen zijn: op één of twee benen glijden, slalommen (tussen pionnen door schaatsen), remmen, diep zitten en overstappen in de bocht. Met kunstschaatsen leer je later ook pirouettes en sprongen te maken.

Het klinkt gek, maar meestal leer je ook om goed te vallen. Dat is belangrijk, omdat je dan weet hoe je je het minste kunt bezeren als je een keertje valt. Soms zijn er leuke activiteiten als jeugd-elfstedentochten, clinics van topschaatsers en clubwedstrijden. Als je het leuk hebt gevonden om aan het jeugdschaatsen mee te doen, kun je meestal gelijk doorstromen naar een trainings- of wedstrijdgroep van een vereniging in de buurt.

Voor wie is schaatsen?

Schaatsen is voor iedereen! Voor jong en oud én zelfs als er geen natuurijs ligt. In de winter zijn heeft ook Rotterdam schaatsbanen waar je een paar mooie rondjes kunt maken. Heb je geen schaatsen? Geen probleem, want je kunt bij deze schaatsbanen altijd schaatsen huren of lenen.