‘SwapGymmers tonen commitment, ze komen iedere week!’

Francis Neslo is eigenaar en oprichter van dansschool Got2Groove in Delfshaven. Meiden van het Libanon Lyceum krijgen er een SwapGym combi-les van Afro- en TikTokdans. Francis voelt zich prima thuis tussen de pubermeiden. Toch had de doelgroep waar ze zoveel ervaring mee heeft zelfs voor haar verrassingen in petto…
Terug

Oh jee, pubers

“Ik werk veel met de leeftijdsgroep 13 tot 16 jaar. Het is een leuke doelgroep als je een band met ze hebt. Dus nee, ik dacht niet, oh jee, pubers, toen ik voor SwapGym werd benaderd,” zegt Francis Neslo.

“Alleen ik betwijfelde wel of de leerlingen zich wel echt zouden inschrijven voor een SwapGym-les bij een sportaanbieder. Want als pubers iets moeten, dan krijg je vaak weerstand, merk ik. Maar het tegenovergestelde bleek waar. Als je de verantwoordelijkheid bij de leerlingen legt, voelen ze juist ownership. Ze komen iedere week! Terwijl de les op vrijdag om 08:45 uur is, niet echt een makkelijk tijdstip om tieners in beweging te krijgen.”

Afro en TikTok

Speciaal voor SwapGym maakt Francis een combi-les met Afrodans en TikTokdans. Bij TikTokdans leer je de dansjes van TikTok na te doen, een heel populaire dansvorm. Francis: “Ik varieer tussen Afro en TikTok omdat ze er snel op uitgekeken raken als het format iedere week hetzelfde is. De ene keer doe ik een dans voor, de andere keer mogen ze zelf een choreografie maken. Dan mogen ze ook hun telefoon erbij pakken om muziek uit te zoeken of inspiratie op te doen. Ze kiezen een team captain, zo leren ze naast bewegen ook samenwerken. En je betrekt ze bij het creatieve proces."

Werken met pubers

Francis weet dus wel hoe je pubers in beweging krijgt. En houdt. Je aanpassen aan hun wensen is belangrijk. En goed luisteren is de sleutel. “Er komen veel islamitische meiden, die willen vaak niet dansen met mannen erbij. In mijn les voelt het veilig voor ze. Tijdens de ramadan mochten ze helemaal niet dansen, toen ben ik spelletjes met ze gaan doen op muziek en gaan wandelen. Het doel is dat ze in beweging komen toch? Dan pas ik de les graag aan als het nodig is.”

Doorstromen

“Ik ging met SwapGym meedoen in de hoop dat leerlingen zich daarna zouden inschrijven bij mijn dansschool. Ik weet dat er twee of drie meiden zijn die wel interesse hebben. Ik hoop dat de doorstroom op gang komt als ze klaar zijn met SwapGym.”

“Natuurlijk is het nu een verplichting vanuit school, maar ik heb nog niet meegemaakt dat de leerlingen er geen zin in hadden. En dat komt denk ik omdat ze zelf mogen kiezen wat voor soort sportles ze doen. Mijn ‘gewone’ leerlingen zijn veel minder consequent, die komen de ene week wel en de ander week niet. Ik geloof erin dat de SwapGymmers committed zijn omdat ze zelf kunnen kiezen wat ze doen. Ik vergelijk het met kinderen die je groenten wilt laten eten. Als je zegt eet dit, dan lusten ze het niet. Maar als ze zelf meekoken, dan eten ze het wel op.”

Met SwapGym kunnen middelbare scholieren wekelijks hun gymles inruilen, oftewel swappen, voor een les bij een lokale, Rotterdamse sport- en beweegaanbieder. Ze verkennen verschillende sportieve disciplines en ontdekken wat hun redenen zijn om te sporten en te bewegen: hun beweegredenen. Zo krijgen en houden we pubers met plezier in beweging. Lees hier meer over SwapGym.