Ballen stuiteren weer perfect op deze nieuwe gymzaalvloeren

Van een kleine facelift tot volledige vervanging: we houden de 120 sportvloeren die we door heel de stad hebben goed bij. Zorgen voor de juiste schokdemping, stevige grip en strakke belijning levert optimaal sportplezier en perfect balstuitgedrag.
Terug

René Schoel en Christian Smith, professionals beheer en onderhoud van Sportbedrijf Rotterdam, zorgden deze zomer voor 9 nieuwe, strakke sportvloeren.

René: “Sporters zien maar een klein stukje van de gymzaalvloer, namelijk de bovenste laag met de belijning. Daaronder zit nog 9 millimeter aan vloer. En juist dat deel zorgt voor een goede schokabsorptie, een van de dingen die de vloer veilig maken om te sporten.”

Op blote voeten
Als de jaren verstrijken, gaat de veerkracht en het comfort van een sportvloer achteruit. Om de sporters op een veilige sportvloer te laten sporten is onderhoud noodzakelijk. Ook vervaagde belijning is een reden om onderhoud te plegen, legt René uit. Zijn collega Christian vult aan: “Een vloer kan ook te glad worden. Als er wordt gegymd op blote voeten, gaat huidvet zich hechten aan de vloer. Het gevolg is dat je grip verliest.”

Facelift
Gemiddeld gaat een sportvloer 25 jaar mee. Ons team Onderhoud controleert regelmatig of er iets aan gedaan moet worden. Sommige vloeren krijgen tussendoor een facelift: dat betekent dat alleen de toplaag, het gedeelte dat je als sporter ziet, wordt vernieuwd voor betere grip en belijning. Is het tijd om een vloer geheel te vernieuwen? Dan wordt hij netjes gerecycled.

100% autoband
René: "De sportvloeren zijn gemaakt van 100% gerecyclede autobanden. De oude vloeren worden sinds kort ook helemaal gerecycled en komen weer terug als deel van nieuwe ondervloeren.” Hierbij werken we samen met onze partner Sika Nederland.

Resultaat
Als het goed is, merken gebruikers van de vloer zo weinig mogelijk van het onderhoud. We doen dit werk altijd in de schoolvakanties, als de meeste zalen niet of weinig gebruikt worden. Je komt terug in een zaal met een frisse vloer, met nieuwe belijning en betere grip. In sommige zalen heeft de vloer een nieuwe kleur gekregen, bijvoorbeeld die Gymzaal Bulgaarsestraat in Delfshaven. Dat valt natuurlijk wel op!

Meer weten?
Met nieuwe concepten wil het Sportbedrijf de gymzaal nieuw leven inblazen. Eerder dit jaar openden we bijvoorbeeld ook de Gymzaal Polderplein, met speelelementen in de vloer. En in de hypermoderne Gymzaal Klein Coolstraat zit al sinds 2019 vol interactieve snufjes.