Coronamaatregelen

We mogen weer sporten, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zodra er een aanpassing is in de voorwaarden, passen wij onze spelregels aan.
Terug

Aangepast op 25-09-2020 12:00

Nieuwe regionale maatregelen Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Rotterdam loopt op en daarom heeft onze Veiligheidsregio de coronamaatregelen aangescherpt. Hieronder staat uitgelegd welke nieuwe maatregelen voor jou van belang zijn als sport- of beweegaanbieder.

Vanaf 20 september gelden voor sport de volgende richtlijnen:

 • Er is een MELDPLICHT voor samenkomsten van meer dan 50 personen. Dit geldt voor binnen én buiten én voor alle leeftijden (ook onder 13 jaar). De melding bij de Veiligheidsregio moet uiterlijk 48 uur voor aanvang gebeuren.
 • Het is VERBODEN je op te houden in een gezelschap van meer dan 50 personen. Dit geldt voor binnen én buiten én voor alle leeftijden (ook onder 13 jaar).

Wat is een samenkomst?

Alle bijeenkomsten waarbij meerdere mensen aanwezig zijn ongeacht leeftijd, zijn samenkomsten tenzij er sprake is van doorstroom van mensen. Alle sportactiviteiten zoals trainingen, lessen en wedstrijden zijn samenkomsten.

Wat is een gezelschap?

Een gezelschap ‘hoort bij elkaar’. Denk bijvoorbeeld aan een vriendengroep, een reisgezelschap, een sportteam. Je bent GEEN gezelschap met willekeurige anderen, zoals andere mensen in een sportschool of bij een zwemles. Meer toelichting op het begrip gezelschappen is hier te vinden.

Uitzondering

Een gezelschap van 50 of meer mensen is verboden. Voor sportverenigingen geldt daarop een uitzondering, zij mogen op basis van het verenigingsrecht wel met meer dan 50 personen bij elkaar komen voor activiteiten waar ze voor zijn opgericht, dus voor sportgerelateerde zaken. De meldingsplicht, zie bovenstaand, geldt dan wel. Voor alle zaken die niet direct met sport samenvallen, zoals feesten, partijen en evenementen geldt de uitzondering niet en is er een maximum van 50 personen.

Wat betekent dit voor mij?

 • Voor sportverenigingen geldt:
  • Gezelschappen van meer dan 50 personen zijn toegestaan voor sportactiviteiten of zaken die direct met sport samenhangen
  • Verbod op gezelschappen van meer dan 50 personen voor feesten, borrels, evenementen
  • Alle samenkomsten boven de 50 personen moeten gemeld worden
 • Voor overige sportaanbieders (die buiten het verenigingsrecht vallen) geldt:
  • Gezelschappen van meer dan 50 personen zijn NIET toegestaan, ook niet voor sportactiviteiten zoals een clinic voor meer dan 50 vrienden of collega’s
  • Alle samenkomsten boven de 50 personen moeten gemeld worden, zoals bij een particuliere zwemles

Maak melding van een samenkomst

Wanneer je één van de ruimtes van het Sportbedrijf huurt, ben je ZELF verantwoordelijk voor het maken van een melding. Op de website van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond kun je melden dat je een samenkomst organiseert of laat organiseren voor meer dan 50 personen. Via dit formulier kun je ook meteen meerdere samenkomsten op hetzelfde adres in één keer melden.
Let op: Als meerdere huurders tegelijk gebruik maken van een accommodatie en dáárdoor het aantal van 50 personen wordt overschreden, maakt het Sportbedrijf melding van de samenkomst.

Richtlijn voor toeschouwers blijft hetzelfde

Toeschouwers zijn nog steeds toegestaan, zolang de regels voor hoeveel mensen samen mogen komen, worden gehanteerd. Kijk op de site van Gemeente Rotterdam wat hierin de richtlijn is.

Algemeen blijft gelden:

 • 1,5 meter afstand blijft de basis, behalve tijdens het beoefenen van de sport.
 • Voel je je niet lekker? Moet je hoesten, niezen of heb je koorts? Blijf dan altijd thuis.

Aangepast op 28-08-2020 10:33

Een nieuw sport- en schooljaar gaat van start

Het nieuwe sportseizoen en schooljaar staan op het punt van beginnen. We willen je daarom een laatste update geven over de meest actuele Coronarichtlijnen die gelden voor het gebruik van onze accommodaties.

Richtlijnen Sporthallen en Gymzalen

Alle huurders ontvangen van ons per mail de nieuwe Richtlijnen voor Sporthallen en Richtlijnen voor Gymzalen, waar ook sportzalen onder vallen. Neem deze goed door en zorg ervoor dat je bij gebruik van de accommodatie alle richtlijnen volgt. Volg daarnaast ook de richtlijnen vanuit je sportbond of brancheorganisatie.

Toeschouwers op de tribune

In onze sporthallen geldt vanwege de 1,5 meterregel een maximumcapaciteit voor onze tribunes. Via mail ontvang je een overzicht van de maximale capaciteit per sporthal, die is namelijk niet overal hetzelfde.

Gebruik van scheidingswanden

Voorlopig kun je GEEN gebruik maken van de scheidingswanden in sporthallen en sportzalen. Er is nog geen duidelijkheid of de hallen en zalen voldoen aan de ventilatienormen als de wanden naar beneden zijn. We werken er hard aan om daar duidelijkheid over te krijgen en laten het je uiteraard weten wanneer de wanden weer gebruikt kunnen worden.

Maatwerk per gemeente of regio

We krijgen soms vragen over onze richtlijnen omdat deze afwijken van de landelijke richtlijnen. Omdat er verschillen zijn in het aantal besmettingen per regio of stad mogen Veiligheidsregio’s en Burgemeesters regionaal of lokaal de regels aanscherpen. Onze maatregelen zijn dus in lijn met de landelijke richtlijnen én eventueel aanvullende maatregelen voor onze regio en/of stad.

Aangepast op 3-07-2020 10:33

Binnensport 6 juli open!

Eindelijk is het zover. Onze binnensportlocaties mogen open, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Alle sportaanbieders die hebben aangegeven weer aan de slag te willen, hebben een plek gekregen. Zij hebben bericht gehad met informatie over waar en wanneer ze weer aan de slag kunnen en met welke richtlijnen ze rekening moeten houden.
We zijn superblij dat onze accommodaties weer gebruikt worden. We kunnen weer met recht zeggen: Hier leeft sport!

Aangepast op 25-06-2020 20:20

Binnensport mag definitief open!

De overheid bracht ons op woensdag 24 juni goed nieuws; de openstelling van binnensportaccommodaties per 1 juli kan doorgaan, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Ook de Veiligheidsregio en de gemeente kunnen voorwaarden opleggen. De details van die voorwaarden zijn echter nog niet bekend. Dat maakt dat wij nog niet kunnen bepalen welke accommodaties open kunnen.

Wat weten we al wel?

Om de opstart goed te organiseren, is het voor ons cruciaal om duidelijkheid te hebben over de voorwaarden. Het is dus helaas niet haalbaar om al per 1 juli open te gaan. We willen zeker weten welke accommodaties voldoen aan de eisen en kunnen daarna de gebruikers indelen op de beschikbare locaties, de huurders op de hoogte brengen en de toegang organiseren.

Hoe zit het met mijn aanvraag?

We zijn klaar om aan de hand van de definitieve voorwaarden te bepalen welke zalen we kunnen openstellen. Ook alle aanvragen voor zaalhuur zijn geïnventariseerd. De puzzel kan worden gelegd als we weten welke zalen open kunnen. Nog even geduld dus. Zoals eerder aangegeven kan het zijn dat je niet terecht kunt op de locatie van je keuze, we bieden je dan waar mogelijk een alternatief aan. Ook je aangevraagde uren kunnen wellicht afwijken, omdat we vanwege de voorwaarden een half uur tussen 2 verschillende huurders vrijhouden. We verhuren alleen per half of heel uur.

Wat kan ik alvast doen?

Je kunt je alvast voorbereiden met de richtlijnen vanuit NOC*NSF en je eigen sportbond of branche-organisatie. Wij zorgen ervoor dat in de locaties looprichtingen en hygiënemaatregelen zijn aangegeven en zorgen voor de dagelijkse eindschoonmaak van de accommodatie. Let op; je dient zelf je materiaal na gebruik schoon te maken in de gehuurde tijd. Ook andere schoonmaakwerkzaamheden en eventuele wisseltijden binnen groepen, dien je in de gehuurde tijd te organiseren. Voor sportverenigingen geldt dat zij voordat ze kunnen starten de Checklist van Rotterdam Sportsupport moeten doorlopen en insturen naar Rotterdam Sportsupport.

Wat kan ik verwachten?

Je ontvangt van ons zo spoedig mogelijk het definitieve voorstel over waar en wanneer je weer gebruik kunt maken van onze accommodaties. We sturen je dan ook een protocol mee voor het gebruik van de accommodatie. Hier staat in vermeld wat we van jou als huurder verwachten en wat je van ons als verhuurder kan verwachten.

Aangepast op 13-06-2020 20:20

Douchen in zwembaden wordt mogelijk!

Goed nieuws! We mogen de gemeenschappelijke douches in onze zwembaden weer gebruiken. Dit betekent alleen wel dat we onze routes moeten aanpassen. Doordat we dit goed willen organiseren, laten we je z.s.m. weten wanneer je in onze zwembaden hiervan gebruik kunt maken. Houdt daarvoor onze website of Facebookpagina's goed in de gaten!

Aangepast op 29-05-2020 09:30

Binnensport gaat weer open!

De overheid heeft op 26 mei besloten sportscholen, fitnesscentra en ook binnensportlocaties per 1 juli weer te openen, als de omstandigheden het toelaten. Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt aan de voorwaarden waaronder de opening plaats kan vinden. Wij gaan aan de slag om de opening zo goed mogelijk voor te bereiden. Zodra wij weten wat de voorwaarden zijn en welke praktische gevolgen die hebben, brengen we je op de hoogte.

 

Aangepast op 14-05-2020 14:35

De zwembaden gaan weer open!

Maandag 18 mei gaat een groot gedeelte van onze zwembaden weer open. Wel met aangepaste spelregels, zodat we de veiligheid van onze bezoekers én ons personeel kunnen waarborgen. We hervatten onze activiteiten gefaseerd, omdat de corona maatregelen nog niet alles mogelijk maken. Zodra dit wel het geval is, passen we onze programmering waar mogelijk steeds aan. Houd voor onze actuele openingstijden en het laatste nieuws onze website, de ZwemApp of de Facebookpagina van het zwembad goed in de gaten.

Spelregels

Lees onderstaande spelregel goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

 • Informeer onze kanalen vooraf i.v.m. beperkte toegang
 • Thuis douchen voor en na
 • Ga voorafgaand aan bezoek thuis naar het toilet
 • Trek thuis je zwemkleding aan
 • Kluisjes zijn niet beschikbaar. Je tas kan je kwijt op de daarvoor aangewezen plek
 • Kleedruimtes zijn beschikbaar
 • Je kunt 10 minuten voor aanvang naar binnen
 • Wacht op je beurt in de vakken
 • Houdt 1,5 meter afstand en wacht op je beurt
 • Volg de verplichte route
 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst
 • Volg de aanwijzingen van het personeel
 • Betaal contactloos met pin/mobiel
 • Gebruik je eigen materiaal
 • Gebruik verplicht een handdoek
 • Gebruik je eigen bidon
 • Neem je afval mee naar huis
 • Stop 5 minuten voor het einde

Banenzwemmen en aquasporten

Door de maatregelen ziet het rooster er anders uit dan je van ons gewend bent en kan per week verschillen. Houdt voor onze actuele openingstijden sportbedrijfrotterdam.nl, de ZwemApp of de Facebookpagina's goed in de gaten. De komende tijd kan alleen op afspraak worden gezwommen. Je moet je plek online reserveren én een los kaartje aanschaffen. Voor abonnementhouders en badenkaarten geldt nog steeds dat deze kosteloos worden verlengd tot de maatregelen daar meer ruimte voor geven. Kijk op de locatiepagina van het zwembad voor het online reserveren van jouw plek.

Zwemles

Zwemles is ook weer mogelijk! Voor nu starten de lessen alleen voor kinderen die al bij ons op zwemles zitten. Op 25 mei starten de eerste zwemlessen voor niveau 2 en hoger. Als alles voorspoedig verloopt starten de groepen watergewenning en niveau 1 vanaf 8 juni.

Om dit in goede banen te leiden vragen we je om onderstaand aanvraagformulier volledig in te vullen, als je direct wilt beginnen met zwemles. Daarna wordt er contact met je opgenomen. Binnenkort berichten we je over de mogelijkheid om nieuwe kinderen aan te melden.
Aanmelden zwemles

Onze medewerkers hebben een training gevolgd om in deze corona tijd zwemles te geven.

Huurders

Al onze huurders hebben een apart bericht via mail ontvangen over de mogelijkheden. Hiervoor is een apart protocol meegestuurd dat moet worden gehanteerd. Aan het protocol zit een checklist waaraan alle huurders moeten voldoen, om ook zo hun aanbod veilig en verantwoord aan te bieden.

Zie hieronder de checklist openstelling voor:
- Verenigingen
- Overige huurders

Mocht je vragen hebben over het gebruik en/of de huurkosten van je accommodatie, kijk dan op de veelgestelde vragen op onze website. Staat het antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op via info@sportbedrijfrotterdam.nl of 010-8080880.

 

Aangepast op 07-05-2020 12:35

De zwembaden mogen open, maar er moet nog veel gebeuren

Op 6 mei hebben we te horen gekregen dat we vanaf 11 mei weer open mogen. Ondanks dit goede nieuws, roept dit nog heel wat vragen op.

Op dit moment werkt de Zwembadbranche een protocol uit, waarin is opgenomen hoe de openstelling moet worden georganiseerd. Vanzelfsprekend moeten hierin de richtlijnen van het RIVM zijn verwerkt, zoals het waarborgen van 1,5 meter afstand. Dit wordt vrijdag a.s. door hen gepubliceerd. Wij wachten de details van dit protocol én het besluit van de veiligheidsregio en gemeente Rotterdam af, zodat we straks veilig en verantwoord open kunnen.

Dit wordt op korte termijn een enorme organisatie, waarin we keihard ons best doen om ervoor te zorgen dat jullie z.s.m. weer kunnen zwemmen. We willen je vragen om tot die tijd ons zo weinig mogelijk vragen te stellen, zodat we alle tijd kunnen stoppen in onze voorbereiding. Wij houden rekening met een gefaseerde herstart van onze activiteiten. Dus houd alvast rekening dat niet alle activiteiten meteen kunnen worden gestart.

Zodra wij nieuwe updates hebben, informeren we jullie via onze kanalen. Houd daarvoor de Facebookpagina's van onze zwembaden goed in de gaten.

We hopen jullie snel weer te zien!

Aangepast op 24-04-2020 13:20

Yes! Sporten voor kids in de buitenlucht mag weer vanaf 29 april!

Het kabinet heeft op 21 april aangekondigd dat kinderen en jongeren tot en met 18 jaar vanaf 29 april onder begeleiding buiten met elkaar mogen sporten. De leeftijdsgroep 13-18 jaar moet daarbij wel anderhalve meter afstand tot elkaar houden. Er mogen geen (officiële) wedstrijden worden gespeeld. Ook de kleedkamers en kantines bij buitensportaccommodaties blijven dicht.

Versoepelde maatregelen voor buitensportaccommodaties

Deze geplande openstelling van sportverenigingen voor jeugd roept veel vragen op. Op dit moment wordt er door NOC*NSF gewerkt aan het toepassen van de richtlijnen en protocollen die de afgelopen tijd samen met Platform Ondernemende Sportaanbieders, VSG en het ministerie van VWS zijn voorbereid. NOC*NSF zal een overkoepelend protocol voor de sport opleveren. Daarnaast werken sportbonden aan een protocol per sporttak. Deze protocollen zijn erop gericht dat de jeugdactiviteiten goed en veilig georganiseerd kunnen worden. Wanneer deze protocollen gereed zijn is op dit moment nog niet duidelijk. Hou hiervoor de website van Rotterdam Sportsupport in de gaten.

In overleg met de gemeente worden alle buitensportaccommodaties weer opengesteld voor gebruik door kinderen. Hiervoor moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

 • Kinderen t/m 12 jaar hoeven zich niet aan de 1,5 m afstandregel te houden
 • Kinderen van 13 t/m 18 jaar moeten de 1,5 m afstandregel wel volgen
 • De activiteiten moeten plaatsvinden onder begeleiding vanuit de club
 • Volwassenen (buiten de noodzakelijke begeleiders) zijn niet toegestaan op het terrein
 • Volg eventuele aanvullende richtlijnen vanuit jouw sportbond op

Binnensporten mag nog niet. Er zijn wellicht wél manieren te bedenken waarop je jouw sportaanbod in de buitenlucht kunt organiseren. Uiteraard binnen de geldende voorwaarden van het kabinet. Onze sportregisseurs denken graag met je mee. Het is wellicht mogelijk gebruik te maken van een buitensportaccommodatie bij jou in de buurt. Tegen het tarief dat je normaal gesproken voor een gymzaal betaalt (€ 15,40) kun je een uur gebruik maken van een half veld.

Facturatie van de huurkosten

In eerdere berichtgeving is aangegeven dat we voorlopig geen kosten in rekening zouden brengen voor huur van velden, zalen en baden. Daarvoor waren wij in afwachting van regelingen van de gemeentelijke- en Rijksoverheid. We hebben inmiddels met de gemeente afgesproken één lijn te trekken voor alle partijen in Rotterdam. Dat betekent dat we de huurkosten in rekening brengen. We komen sportaanbieders echter wel tegemoet. De regelingen die wij aanbieden zijn op maat voor verschillende soorten huurders. Hierover zijn de huurders per mail geïnformeerd. Meer informatie hierover vind je hier.

Ondersteuning en vragen

Mocht je vragen hebben over het gebruik en/of de huurkosten van je accommodatie, kijk dan op de veelgestelde vragen op onze website. Staat het antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op via info@sportbedrijfrotterdam.nl of 010-8080880.

Heb je een (commerciële) hulpvraag?

Elke dinsdag organiseren we een webinar voor sportaanbieders om ze te helpen met allerlei actuele marketingonderwerpen. Ook delen we goede initiatieven van andere sportaanbieders. Interesse? Sluit je aan bij onze Facebookgroep via facebook.com/groups/sportaanbieders/.

Heb je een vraag over bovenstaande maatregelen? Neem dan gerust contact met ons op! Doe dit via e-mail, info@sportbedrijfrotterdam.nl, of bel ons op 010-8080880.