Doe wat je wel kan, net als Nelli Cooman!

“Het is heel fijn om op een latere leeftijd tóch te blijven bewegen. Maakt niet uit hoe, als je maar beweegt.” Aldus voormalig wereldkampioene sprint Nelli Cooman (57 jaar). “Heel vaak denkt men dat bewegen iets extreems is. Maar je kunt gewoon even lekker wandelen in de tuin, rondom het verzorgingstehuis of naar de winkel. Ik heb vijftien jaar topsport gedaan en ik ben daarna blijven bewegen. Zo wandel ik op een dag ongeveer anderhalf uur, aan een stuk door.”
Terug

We gaan eens lekker bewegen met de Rotterdamse senioren
Bewegen is gezond, ook op latere leeftijd. Daarom werden het afgelopen jaar verschillende beweegactiviteiten georganiseerd voor bewoners van de Laurens woonzorg huizen. Met ook speciaal online beweegaanbod voor andere thuiswonende senioren. Als klap op de vuurpijl wordt op 20 september dit jaar de Senior Games gehouden. Het doel van deze dag is om zoveel mogelijk ouderen in beweging te brengen. Door lokale sportaanbieders te koppelen aan woonzorglocaties en thuiswonende ouderen, kunnen senioren ontdekken welke sportmogelijkheden er zijn in hun buurt.

Nelli als ambassadeur van de Senior Games
Nelli beaamt het belang van beweging én is gek op de Rotterdamse verbondenheid. De in Paramaribo geboren powervrouw kennen we van haar prestaties als sprint atlete. Ze werd twee keer wereldkampioene, zes keer Europees kampioene en nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen. Nu zien we haar geen sprintjes meer trekken op de atletiekbaan, maar wel wandelen en bij goede doelen klaarstaan.

Nelli: “Ikzelf kan niet zo heel veel meer, doordat ik last heb van mijn evenwichtsorgaan. Ondanks dat zou ik altijd proberen te blijven bewegen. Met een stevige wandeling in de polder of een rondje lopen door de buurt. En zo zie ik ook veel anderen om mij heen die dat doen. Dan maken we ook een leuk praatje met elkaar. Bewegen is het gezondste wat er is!”.

Nelli is sinds de eerste editie vorig jaar, ambassadeur geworden van de Senior Games. Ze heeft de fakkel aangestoken en heeft zelf meegedaan. Nelli: ”Die dag deden we zitoefeningen met de armen, de benen en wat rekken en strekken. Het waren echt leuke oefeningen en ik was daarna best wel moe. Ik liep ook graag naar de mensen toe om ze wat aan te moedigen.”

Kun je niet rennen? Dan ga je toch wat rustiger!

Rotterdamse senioren in het zonnetje zetten
Tijdens de Senior Games gaan we voor een hele hoop beweegplezier met Rotterdamse ouderen! Deze dag gaat echt om hen. Nelli: “De Rotterdamse senioren betekenen heel veel voor onze stad en ik vind het heel goed dat er aandacht aan ze geschonken wordt. Deze mensen hebben onze stad opgebouwd en mogen in het zonnetje gezet worden. Zij zijn ons voorbeeld en dat moeten we niet vergeten. Dankzij hen zijn wij wie we nu zijn en is onze stad wat het nu is. Ik heb daarom veel respect voor deze doelgroep.”

Wat kun je van de Senior Games op 20 september verwachten?
Een dag vol sport- en beweegsessies. Deelnemers kunnen met verschillende sporten en activiteiten meedoen. Deze worden georganiseerd op Sportpark Olympia, maar ook op locaties van Laurens is er een speciale sportles. Je sport op het niveau dat bij je past, of dat nu licht intensief of wat zwaarder is. Activiteiten zijn bijvoorbeeld stoelyoga, walking football of virtueel fietsen door Tokio, waar deze zomer de Olympische Spelen zijn gehouden. Nelli: “Iedere oudere kan meedoen aan de Senior Games. Deze dag heeft uiteindelijk niks te maken om de prestatie, maar om het meedoen. Wat ik verder ook echt uit de grond van mijn hart leuk vind aan de Senior Games is dat er momenten zijn om te kletsen en verhalen van vroeger op te halen. Ik zie dat mensen behoefte hebben aan contact maken. Wel houden we goed afstand van elkaar.” Tijdens de activiteiten wordt er rekening gehouden met de op dat moment geldende coronamaatregelen van het RIVM.

Je bent nooit ouder dan een dag, morgen begin je weer opnieuw. Dat wordt lekker meedoen met de games dus! Zien we je daar? Je kunt je inschrijven op www.seniorgamesrotterdam.nl (kaarten zijn gratis).