(s)portret

Freerunning, iedereen kan het!

Arjoen Besorak is 21 jaar en een trotse freerunner. Hij werd als 12-jarige jongen geïnspireerd door een videogame waarin freerunning voor kwam. Nadat hij de game had gekocht, werd binnen twee weken het eerste freerunpark in Rotterdam aangelegd. ‘Met grote katrollen uit de bouw en allerlei soorten bouwwerken was het echt een supertof park", zegt Arjoen.
Terug

Inmiddels heeft Arjoen zijn eigen onderneming genaamd ‘United Elements’ Daarmee verzorgt hij o.a. freerunning lessen in Overschie en in Capelle. Arjoen: “Ik ben samen met mijn broer begonnen met freerunning en op die manier in the scene gerold. Uiteindelijk heb ik van mijn passie mijn werk gemaakt”.

Drie jaar geleden verliet Arjoen Rotterdam-Zuid en verhuisde naar Overschie. “Toen ik hier kwam wonen, zag ik dat er door middel van bewonersinitiatieven verschillende activiteiten werden georganiseerd”. En dat smaakte naar meer. Zo kwam hij op het idee om urban sports evenementen te organiseren. Vanuit het eerste evenement kwamen er vaste freerunninglessen in Overschie.
Ondertussen kwam Arjoen, via een jongerenwerker uit Overschie, in contact met de sportregisseur. Hij kreeg daardoor meer informatie over het sportaanbod in Overschie en het werd al snel duidelijk dat er meer behoefte was aan urban sports. “We hebben samen gekeken wat de mogelijkheden waren in dit gebied en zijn dit gaan uitwerken”.

"Na mijn gesprek met de sportregisseur wist ik precies waarop we het beste konden inspelen en dat waren met name de groep acht’ers”

“Bij de start konden we alle kinderen in Overschie proeflessen aanbieden, die heel druk werden bezocht”, zegt Arjoen. Dit werd o.a. mogelijk gemaakt door een aanjaagbudget vanuit Sportregie, dat hier speciaal voor is bedoeld. Daarnaast konden ze gebruik maken van het netwerk van de sportregisseur, waardoor ze hele mooie freerunning foto’s konden laten maken op het Timmerhuis. Een unieke locatie midden in Rotterdam! Het netwerk van Sportregie leidde tot nog meer mooie dingen. Zo werden verschillende freerunning activiteiten georganiseerd en is er promotie ontwikkeld dat aansluit bij de doelgroep. Arjoen bezocht een aantal bijeenkomsten van Sportregie, waarbij informatie gedeeld werd over de doelgroep en het onderzoek dat gedaan is naar levensfasen. Arjoen: “Dit gaf mij een beter beeld over de doelgroep die ik wil bereiken en waar zij behoefte aan hebben. Daardoor wist ik precies waarop we het beste konden inspelen en dat waren met name de groep acht’ers”.

“De vrijheid die je voelt op het moment dat je echt aan het trainen bent, is heerlijk! Dan vergeet je even alles om je heen”

Arjoen wil freerunning heel graag op de juiste manier aan de nieuwe generatie doorgeven. Letten op de juiste lichaamshouding, discipline en veel oefenen zijn daarbij de basiselementen. “We geven vooral graag de basis door aan de kinderen, zodat ze daarna lekker zelf kunnen trainen”. Team Sheep is daar een mooi voorbeeld van. Zij trainen naast de lessen ook buiten. In het begin is dat best wel spannend, maar na een tijdje ontwikkelen zij zichzelf en krijgen zelfvertrouwen. “Dan kom je erachter dat je veel meer kan, dan je zelf denkt. Je verlegt je grenzen en dat is mooi!”

Volgens Arjoen kan iedereen freerunnen. “Dat is ook het fijne ervan. Het is geen prestatiesport en je kunt trainen op je eigen niveau. Dat maakt het heel erg toegankelijk. Daardoor kunnen heel veel kids zich hierin vinden. Je kunt lekker bewegen, op je eigen manier.”
Arjoen hoopt in de toekomst zijn lessen uit te breiden en daarmee zoveel mogelijk kinderen te bereiken met freerunning. “De vrijheid die je voelt op het moment dat je echt aan het trainen bent, is heerlijk! Dan vergeet je even alles om je heen”.

Benieuwd wat Sportregie voor jou kan betekenen? 

Neem contact op met de sportregisseur uit jouw gebied!