Schoolsportconsulenten Natasja en Elson: ‘We verbinden kinderen met sport’

Bij Sportbedrijf Rotterdam doen we er alles aan om kinderen met sport te verbinden. En daar hebben we matchmakers voor nodig! Deze matchmakers zijn onze schoolsportconsulenten. Zij organiseren van alles om kinderen in contact te laten komen met verschillende sporten. Natasja van Ooststroom (23) en Elson dos Santos (36) vertellen je er alles over.
Terug

Natasja werkt nu ruim 2 jaar als Schoolsportconsulent en is zelf ook een echte sporter. “Ik heb Sportkunde gestudeerd en heb altijd op hoog niveau getennist. Nu staat dat op een iets lager pitje door blessures, maar ik blijf bezig! Daarnaast doe ik ook aan fitness.”

‘Ik ben een sportman met een sporthart’

Elson, die sinds 2018 werkzaam is bij Sportbedrijf Rotterdam, heeft ook altijd veel aan sport gedaan: “Ik heb hiervoor 14 jaar in het zwembad gewerkt als zwemleraar. Daarnaast heb ik 20 jaar gevoetbald, basketbal ik graag en heb ik vorige maand de halve marathon van Rotterdam gelopen. Volgend jaar gaan we voor de hele! Ik ben echt een sportman met een sporthart.”

Organiseren van gebiedstoernooien

Tijdens hun werk als Schoolsportconsulent draait alles om het verbinden van kinderen met sport. Een groot deel van hun werk staat in het teken van de schoolsporttoernooien. Natasja vertelt: “Als schoolsportconsulent zijn we veel bezig met het organiseren van toernooien in de 14 verschillende gebieden van Rotterdam. Ik ben zelf verantwoordelijk voor IJsselmonde en Charlois. Elson doet Hillegersberg-Schiebroek, Kralingen-Crooswijk en Noord. Per gebied organiseren we toernooien in volleybal, basketbal en tennis. Ons doel is om zoveel mogelijk scholen mee te laten doen!”

De beste van Rotterdam worden tijdens The Final in Ahoy

Elson gaat verder: “Deze toernooien zijn de voorrondes van The Final in Ahoy aan het eind van het schooljaar. Hier strijden de winnaars van elk gebied om de beste van Rotterdam te worden! Wij zorgen ervoor dat de voorrondes én The Final tot in de puntjes geregeld zijn: van de scheidsrechters tot de materialen en van de locaties tot het wedstrijdschema.”

#WINNAAR

Het gaat er bij de toernooien niet alleen maar om wie er uiteindelijk de beste is. “We belonen sportief gedrag! Als we zien dat daar kids in uitspringen, winnen ze een pet met #WINNAAR erop”, aldus Natasja.

Toernooien in andere sporten zoals streetdance en freerunnen

Naast de gebiedstoernooien, organiseren de schoolsportconsulenten ook stedelijke toernooien. Die staan los van The Final en draaien om andere sporten. Natasja legt uit: “We hebben een zwemtoernooi en een honkbaltoernooi, maar ook toernooien in streetdance en freerunnen. En dan organiseren we één keer per jaar per gebied ook nog een Minifinal waar 6 sporten op één dag worden afgewerkt. We zijn dus altijd lekker bezig om kinderen aan het sporten te krijgen.”

‘We sluiten onszelf voor de zomer twee dagen op’

En daar houdt het niet op, want onze matchmakers zorgen er ook voor dat er clinics op de basisscholen worden ingepland. “Er zijn ruim 200 basisscholen in Rotterdam en elke school kan per jaar 3 tot 5 clinics aanvragen. Ruim 80 % doet dat ook echt! Dat is super, want zo komen kinderen met veel verschillende sporten in aanraking. Die clinics kunnen van alles zijn: van dans tot vechtsport en van freerunnen tot atletiek. Het is elk jaar een grote klus om die planning te maken, dus net voor de zomervakantie sluiten we onszelf twee dagen op”, lacht Elson. “We werken hiervoor regelmatig samen met de sportcoaches, die een aantal van de clinics geven en daardoor ook veel contact hebben met de scholen.” Benieuwd wat deze sportcoaches vooral doen? Dat lees je hier.

‘Het allerleukste vind ik om de kinderen tevreden te zien’

De schoolsportconsulenten zijn ook aanwezig tijdens de toernooien zelf en dat vindt Natasja dan ook één van de leukste dingen: “Het is super om de kinderen tevreden te zien op zulke dagen. En dat je ziet waar je al die tijd voor hebt gewerkt!” Elson gaat verder: “Doordat we aanwezig zijn bij de events, maar ook regelmatig langs scholen gaan, is ons werk één en al variatie. Dat vind ik heel fijn!”

Ondanks corona toch mooie evenementen

Tijdens de coronacrisis was dat natuurlijk wel anders. Elson vertelt: “Lange tijd waren er geen clinics en evenementen. Toch hebben we het streetdancetoernooi groots aangepakt! Kinderen konden hun filmpjes insturen en we deden de prijsuitreiking live vanuit De Doelen. Je zag de kinderen niet face to face, maar toch was iedereen betrokken. Ik ben trots dat we dit op deze manier hebben georganiseerd!’