Sportcoaches Lieke en Susie: 'We willen dat ieder kind plezier heeft in sport'

Hét doel van Sportbedrijf Rotterdam is om zoveel mogelijk Rotterdammers aan het sporten te krijgen. Het liefst al op jonge leeftijd! Daarom laten onze sportcoaches zoveel mogelijk kinderen kennis maken met allerlei verschillende sporten. Lieke van der Weijden (30) en Susie Wittenbols (23) zijn allebei sportcoach bij Sportbedrijf Rotterdam en vertellen je alles over hun werk.
Terug

Clinics geven op basisscholen

Lieke en Susie zijn in juli 2020 begonnen als sportcoach bij Sportbedrijf Rotterdam. Lieke: “We besteden het meest van onze tijd aan het geven van clinics, sportlessen. We bieden van alles aan: van atletiek tot handbal en van voetbal tot korfbal. Deze clinics geven we op basisscholen in Rotterdam, van groep 3 tot en met 8. Dus de leeftijden verschillen nogal! Mijn ‘eigen’ sporten zijn korfbal en tennis.”

‘Geen dag is hetzelfde!’

De voorkeurssport van Susie is atletiek, maar ze vertelt dat ze vooral de afwisseling van haar werk als sportcoach zo leuk vindt: “We plannen het meestal zo in dat iedereen zijn voorkeurssport geeft, maar het hele team is allround opgeleid. Het komt dan ook vaak voor dat je ook voor andere clinics ingepland wordt. Zo geef je in één week verschillende sporten aan verschillende groepen, geen dag is hetzelfde!”

Het doel: plezier in sport

De clinics zijn onderdeel van Schoolsport010. Dat houdt in dat basisscholen een aantal clinics per jaar kunnen aanvragen. Lieke vertelt verder: “Het doel hiervan is om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met verschillende sporten. En om ze plezier te laten ervaren in sport! Zo kunnen ze ontdekken waar hun talenten liggen en wat ze leuk vinden. Het liefst zien we dat ze op jonge leeftijd al volop in beweging zijn, ook buiten schooltijd.”

Van sport uitproberen tot aanmelden bij sportaanbieder

Het ultieme doel is dat kinderen hun favoriete sport ontdekken en zich aanmelden bij een vereniging of sportaanbieder. Daarom geven de sportcoaches ook speciale doorstroomclinics. “De kinderen krijgen van ons een pas mee. Daar kunnen ze 3 keer een proeftraining mee volgen bij aangesloten verenigingen van die sport. Zo maken ze niet alleen kennis met de sport zelf, maar ook met de sportaanbieders. Soms geven sportaanbieders ook zelf clinics op basisscholen via ons. Daardoor kunnen we als Sportbedrijf Rotterdam heel veel verschillende sporten aanbieden”, aldus Susie.

Anders dan een gymles

De clinics vinden meestal plaats tijdens een gymles, maar het is zeker niet hetzelfde. Susie legt uit dat ze net iets extra’s bieden: “We nemen altijd eigen materialen mee, denk bijvoorbeeld aan een snelheidsmeter en hordes bij atletiek. Dat zijn toch extra pluspuntjes voor de kinderen, omdat gymzalen en scholen dit meestal niet hebben. Ook hebben wij een extra stukje ervaring in bepaalde sporten, dat is ook vaak de reden dat scholen clinics bij ons aanvragen.”

‘We doen meer dan het geven van clinics’

Tot slot vertelt Lieke dat sportcoaches nog meer doen dan het geven van clinics: “We helpen onze collega’s, de sportregisseurs, regelmatig met projecten die ze hebben lopen. Maar we zijn bijvoorbeeld ook betrokken bij toernooien van Schoolsport010. Als ik de tennislessen heb gegeven, zorg ik ook dat ik bij de toernooien aanwezig ben. Dat is handig om contacten te onderhouden, maar ook leuk voor de kinderen. En daar gaat het uiteindelijk om!”