(s)portret

Voetbalfit.nu is het beste van beide werelden

Je hoeft niet supersportief te zijn en voetbalervaring is geen vereiste. Voetbalfit.nu combineert het beste van bootcamp met het plezier van voetbal. Zin in een leuke training is het enige dat je nodig hebt!
Terug

“Voetbal zonder de verplichtingen van het verenigingsleven, dat is wat ik wilde,” legt Eva van der Zanden-van Groningen uit. Zij is bedenker en oprichter van Voetbalfit.nu. Ze biedt wekelijkse work-outs van 75 minuten, bestaande uit een goeie warming-up, kracht- of conditieoefeningen, voetbaloefeningen en natuurlijk een cooling down. Elke week is anders, wat het afwisselend en nieuw houdt.

Eva: “Ik zit al een tijd in de sportwereld. Ik heb een sportmanagementopleiding gedaan en een master sportbusiness. Zelf heb ik altijd gevoetbald. Wat ik met Voetbalfit.nu aanbied, is precies wat ik miste in mijn leven. Ik heb een dochter, een drukke baan, vind een sociaal leven belangrijk. Dat kon ik niet combineren met twee voetbaltrainingen en een wedstrijd per week. Daar heb je meer commitment voor nodig. En eerlijk gezegd was mijn conditie ook minder geworden,” lacht Eva. “Dan wil je een training die past bij wat jij aankan.”

MATCH TUSSEN VRAAG EN AANBOD

“Een vriendin tipte het Sportbedrijf. Ik had het idee voor Voetbalfit.nu al een tijdje in mijn hoofd en die vriendin zei, ga eens met Fleur praten. Zij matcht vraag en aanbod voor sportaanbieders.”

Fleur de Koning is sportregisseur bij Sportbedrijf Rotterdam. Zij en haar collega’s helpen sportaanbieders om hun aanbod in de markt te zetten: “We werken volgens een methode, de 10 p’s van Sportregie. Samen met de sportaanbieder vullen we die in. Dat zijn onder andere product, promotie, plaats, maar ook: welke prijs moet ik vragen? We zoeken ook uit welke doelgroep iemand precies bedient en wat de behoefte daar is.

“Omdat Eva in meerdere gebieden tegelijk wil starten, heb ik mijn collega Robbie van Beers erbij betrokken. Elke sportregisseur is actief in een ander deel van Rotterdam.”

‘WAT VIND DE SPORTSTER BELANGRIJK IN SPORT? WAAR WOONT ZE? WAAR WERKT ZE?’

Eva: “We zijn met twee of drie sessies gestart. Fleur en Robbie hebben het eerste contact gelegd met de clubs waar ik wilde starten. Zij hebben dat netwerk. Zo zijn we op o.a. Excelsior en Sportcomplex Olympia uitgekomen. Wat ik misschien wel het fijnst vind, is dat we de doelgroep samen hebben geformuleerd. Ik keek vooral naar mensen zoals ik, vrouwen tussen de 25 en 40 die werken en een sociaal leven belangrijk vinden. Maar ik representeer natuurlijk niet de hele doelgroep. Dus hebben we een persona gecreëerd. Je stelt dan vragen als: wat vindt deze vrouw belangrijk in sport? Waar woont ze? Wat voor werkt doet ze?”

Fleur: “Dat vond Eva best spannend, het idee dat je je helemaal richt op één bepaald type. Maar het is handig om te bepalen welke clubs geschikt zijn. Wij weten wat voor mensen daar komen.”

Eva: “Natuurlijk ben je ook welkom bij Voetbalfit.nu als je jonger bent dan 25 of ouder dan 40. Het is ook echt niet alleen voor vrouwen met kinderen. Het gaat erom dat je affiniteit hebt met voetbal en een leuke training wilt!”

INTERESSANT VOOR VOETBALCLUBS

“Ik heb een pilot gedraaid in Gouda bij mijn oude voetbalvereniging. Binnen no time waren er 40 vrouwen. Hier zit meer in, dacht ik. Ik heb nooit de ambitie gehad om een eigen onderneming te starten, maar hierin viel alles samen. Ik wil dit meer vrouwen gunnen.”

Eva verzorgt de Voetbalfittrainingen bij verschillende voetbalclubs. Ze zorgt voor een trainer en een programma. De club is host voor de training. “Het leuke is dat deelnemers zo in contact komen met een vereniging. Soms hebben ze al kinderen die er spelen, dan leren zij de vereniging op een nieuwe manier kennen. Voor die clubs is dat ook interessant. Zij krijgen nieuwe aanwas, we komen voor een drankje naar de kantine zodra dat weer kan. En ik vul de gaten op in het trainingsschema, wij maken gebruik van de velden als ze anders leeg zouden staan.”

‘SPORTREGIE IS EEN HOUVAST, MAAR OOK EEN LIFT’

“Ik heb zeker de ambitie om Voetbalfit.nu in meerdere steden uit te rollen. In Zoetermeer, Alkmaar, Hilversum en Utrecht heb ik al potentiële deelnemers en een enkele vereniging die dit wil. Rotterdam is mijn blauwdruk. De sportregisseurs hebben me heel goed gecoacht. Ze nemen je echt mee in hun methode. Daarnaast kan je om advies vragen. Ze zijn een houvast, maar je krijgt ook een lift omhoog om verder te komen. Daardoor heb je het gevoel dat je er niet alleen voor staat, zij willen ook dat dit slaagt. Zonder Sportbedrijf Rotterdam had ik niet nu al op dit punt gestaan met mijn onderneming.”

Weten wat Sportregie voor jou kan betekenen?

Neem contact op met de sportregisseur uit jouw gebied!