Beresterke band met Sportregie

Soms hebben sportaanbieders het gewoon goed voor elkaar. Een goedlopend lesaanbod, een eigen locatie, aankleding op orde, een heldere visie. Maar zelfs dán valt er wat te winnen en staan onze sportregisseurs voor ze klaar. Christiano Dompig van Bear Studios vertelt waarom zijn samenwerking met Aletta van Sportbedrijf Rotterdam zo goed bevalt.
Terug

Hij opende zijn Bear Studios samen met zijn vriendin in 2021. Let op: midden in coronatijd. En in 2023 leidde Christiano als deelnemers van de Sportondernemer Academy –zijn eerste echte kennismaking met het Sportbedrijf– vol trots een aantal collega-sportaanbieders rond in zijn eigen gym. De verbazing was groot.

“Dat ik was gestart in coronatijd met een eigen locatie, daar keken ze van op. Net als mijn werkgever destijds, die niet helemaal kon geloven dat ik mijn baan kwam opzeggen om fulltime sportondernemer te worden in zo’n onzekere periode.” Lachend: “Nu denk ik zelf ook: wat dacht jij eigenlijk?! Zo’n risico te nemen... Maar als ik een visie heb dan streef ik die na. Ik geloof in wat ik doe en dat alles op het juiste moment gebeurt.”

Lastige wijk

Inmiddels ‘kan’ en ‘mag’ alles weer op sportgebied en is er van corona niets meer te merken in boksschool Bear Studios, in Vreewijk op Rotterdam Zuid. Dit is geen wijk waar mensen doorgaans veel geld besteden aan sport, weet Aletta van Starrenburg, sportregisseur van Sportbedrijf Rotterdam met Feijenoord als specialisatie. Aletta: “Het is een lastige wijk voor sportondernemers. Veel mensen hier zien sport niet als prioriteit of ze hebben het geld er niet voor. Als je het dan toch voor elkaar krijgt op zo’n plek, dan doe je het heel goed.”

Eén deelnemer per groepsles

En toch kon Aletta Bear Studios nóg verder helpen. Het viel haar op dat er heel veel lessen op het rooster stonden. “Maar sommige lessen hadden maar één deelnemer. Die dan €6,- per les betaalt, maar waar wel een heel uur een trainer bij staat. Dat is niet goed voor je bedrijf op de lange termijn,” legt Aletta uit. “Ook was het verwarrend voor klanten, want wat betekent al dat aanbod? Christiano is toen kritisch gaan kijken naar welke lessen hij kon schrappen. Nu voegt hij pas een nieuwe les toe als een bestaande vol is. Als je dat goed communiceert richting klanten, hebben ze daar begrip voor. Hij heeft geen klanten verloren maar maakt wel meer rendabele uren.”

Aanvoerdersbandjes

“Aletta heeft kennis van zaken en daagt je uit. Maar niet om je dromen de grond in te werken,” vertelt Christiano. “Zo hadden wij het plan om gekleurde t-shirts beschikbaar te gaan stellen voor de jonge doelgroep, waarbij elke kleur staat voor een bepaald niveau. Zoals bij een judoband. Aletta zei toen, waarom t-shirts? Die moeten ze wassen en weer meenemen naar de gym. Dus de kans is groot dat je die zo kwijt bent en ze zijn nog duur ook. Zij stelde toen voor om aanvoerdersbandjes in verschillende kleuren te gebruiken. Dat was een goed idee want die bandjes blijven hier, wassen we zelf en zijn goedkoper. Het is een praktische tip, maar het levert veel op en ze denkt echt mee met wat jij wilt bereiken.”

Ik wil graag kwetsbare jongeren helpen

Loverboys en levenslessen

Christiano deed vooral heel veel. Maar door Aletta ging hij prioriteiten stellen, wat rust opleverde. Nu is er ruimte om nieuwe doelgroepen aan te spreken: “Ik wil graag kwetsbare jongeren helpen, die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen en een prooi vormen voor loverboys of drugskartels. De bokszak biedt een fysieke uitlaatklep. Ik ga naast ze staan en vraag: hoe was je dag? Als ze dan helemaal losgaan op de zak weet ik, hier zit iets achter. Zo kan een boksles deze jongeren helpen.”

En nu het puberaanbod staat, is er ruimte voor weer een stap: seniorenaanbod. Christiano: “Ik vind het belangrijk dat ouderen vitaal blijven, zodat ze zo lang mogelijk bij ons blijven. Ik heb levenslessen geleerd van mijn oma die ik tot op de dag van vandaag toepas. Dat wil ik ook voor de kinderen hier op Rotterdam Zuid.

Leden van de toekomst

Aletta stuurt ondertussen aan op het vormen van een peuter-kleutergroep. “Er is weinig aanbod voor deze doelgroep, terwijl ouders met kleine kinderen wel behoefte hebben om ze te laten bewegen,” zegt Aletta. Dus bood zij Bear Studios een scholing om met deze heel jonge doelgroep om te gaan. “Dat hebben hebben wij nodig, want peuters lesgeven is wel heel andere koek. Door die scholing kan ik straks ook deze doelgroep bedienen.”

Zo blijft Bear Studios groeien en halen zij hun leden van de toekomst binnen. Aletta blijft ook aan boord. “Ik wil er niet aan denken dat ik nog zonder Aletta moet werken,” geeft Christiano toe. Ze weet waar ze het over heeft, ze ziet de potentie, is aardig, maar laat ook niet met zich sollen. Ze liet niet los, ook niet toen wij in het begin te druk waren om een samenwerking aan te gaan. Daar ben ik nog iedere dag dankbaar voor.”

Wil jij ook weten wat Sportregie voor jou kan betekenen? Kijk dan hier.