"Geef je over aan het water en denk even helemaal nergens aan"

Jan van Dongen heeft de mooie leeftijd van 89 bereikt, is blind en heeft een grote passie voor zwemmen. Hij is zo’n drie á vier keer per week in Zwembad IJsselmonde te vinden, want daar woont hij lekker dichtbij.
Terug

Jan: “Even het park over en daar is het zwembad al.” Dan gaat hij van 12 tot 1 in de middag genieten van zijn quality time in het bad. “Ik vind dat zo fijn, dan is het namelijk lekker rustig en kan ik er echt tegenaan. Ik wil moe dat bad uitkomen, thuiskomen en dan een boterham eten.”

Jan is rond zijn 30e blind geworden, maar dat heeft hem niet weerhouden van zwemmen. Jan: “Ik heb zwemmen geleerd in de blubber. Bij Maaskade had je vroeger het ‘drijvend Zwembad Mallegat’ en daar heb ik geoefend met zwemmen.” Ook is Jan lid geworden van een gemeenschap voor blinde mensen genaamd ‘de blinde richting’ en gaat hij weleens met andere leden zwemmen. Zo heeft Jan verschillende zwembaden in Rotterdam uitgeprobeerd, maar sinds 15 jaar is hij een trouwe bezoeker van Zwembad IJsselmonde.

“Geef je eens lekker over aan het water en denk niet alleen dat je de overkant wilt bereiken”

Jan: “Ik geniet echt van mijn uitjes naar het zwembad. Ik vind zwemmen zó heerlijk en Ik kom graag even ergens anders. Ik ben namelijk geen thuiszitter. Als ik niet ga zwemmen raak ik mijn doel kwijt. Aan andere zwemmers geeft Jan de tip mee: “Geef je over aan het water, zwem lekker rond, denk even helemaal nergens aan. Je hoeft niet alleen maar te gaan zwemmen om de overkant te bereiken.” Wanneer hij het bad ingaat zwemt hij zijn baantjes alleen. Wel maakt hij weleens een praatje met andere zwemmers. Jan: “Dan gaan de vrouwen weer kletsen en zeggen ze: Hi Jan hoe gaat het? En dan zeg ik ha meid ja alles beweegt nog en ik ga er weer voor.”

“Ik heb weleens gezegd ‘tutuut, ik ga je voorbij nu' en dan knal je soms hard tegen de muur op”

Op de vraag hoe hij weet waar hij moet zwemmen en of hij nooit ergens tegenaan botst reageert Jan lacherig. “Ik zwem langs de wal en volg de lijn met mijn hand, dan heb ik richting en zwem ik heen en weer. Dat doe ik zo’n veertig keer en tussendoor doe ik ook nog wat andere oefeningen. Na een uur ongeveer kom ik het bad weer uit. Ik bots zeker weleens mijn hoofd ja, dan ben je aan het praten, of haal je iemand in en dan vergeet je de afstand en knal je tegen de muur op. Ik heb zo veel gaten in mijn kop gehad, maar ik kan er wel om lachen.”

Jan is erg blij met zwembad IJsselmonde. Zijn hoogtepunt als lid van het zwembad is zijn ervaring als miljoenste bezoeker. Jan: “Ik mocht met mijn vrouw langskomen en toen kregen we lekkere koffie. Ik kreeg een 25 banenkaart in mijn handen gedrukt als prijs en ik stond in de kranten van IJsselmonde. Ik word altijd goed behandeld en vond die dag echt fantastisch. Toen ik lid werd, vertelde ik dat ik blind was en toen werd er gezegd dat ik altijd welkom ben. Dat is toch zo aardig he?”

“Na het zwemmen pak ik het trappetje vast, loop ik zo’n vier treden op en ben ik weer aan land”

Hij wordt tot hij het bad bereikt heeft goed geholpen. Jan: “Mijn vrouw helpt mij om vanuit huis naar de auto te gaan en dan neemt een chauffeur van het vervoersbedrijf ‘Trevvel’ of de wijkbus het over. Wanneer ik binnenkom bij het zwembad komt er al een zwembad medewerker aan om mij verder te helpen. In het invalidehokje kan ik mij rustig omkleden en vervolgens loop ik met mijn stok langs de lijn, kom ik bij het trapje en ga ik het water in.”

- Wat een inspirerend verhaal heb je met ons mogen delen Jan. We wensen je nog ontzettend veel zwem plezier toe in Zwembad IJsselmonde en pas op dat je je hoofd niet stoot hè!

Wil jij ook graag komen zwemmen in Zwembad IJsselmonde of een van de andere zwembaden? Kijk hieronder voor een zwembad bij jou in de buurt!

Locaties