Zwemles de standaard? Niet voor iedereen
Een groepje jongeren druppelt de zwemzaal binnen. De één kijkt wat gespannen. De ander geeft de docenten een grote glimlach. Tussendoor worden er grapjes gemaakt. Een enkeling doet niet mee en komt alleen kijken. Danakil ligt al in het water. Ze is 17 jaar en nu zo’n 2 jaar in Nederland. Via het Albeda kwam ze in zwembad IJsselmonde terecht. Inmiddels heeft ze er 7 lessen op zitten en kan al aardig zwemmen. Ondanks dat zwemles in de Dominicaanse Republiek geen standaard is, was het voor haar niet helemaal nieuw. Want in haar geboorteland zwom zij al meerdere keren in de zee. Haar vader zorgde ervoor dat ze niet kopje onder ging en de eerste zwemslagen kon maken.
‘Ik vind de zwemlessen heel leuk. Ik zwom in de Dominicaanse Republiek ook weleens en ben van mezelf al best sportief. En zwemmen is goed voor je, dus ik doe het graag.’ En dat is goed te zien. Ze zwemt fanatiek heen en weer en maakt mooie slagen. Wel kan Danakil nog niet goed duiken. ‘Als ik duik, kom ik plat met mijn buik op het water. Dat doet best pijn. Hier wil ik graag goed leren duiken’.
Dat is een ander verhaal voor Faisal Amarkhil. Faisal vluchtte twee jaar geleden uit Afghanistan. Na een lange tocht belandde hij op een bootje richting Italië. En daar ging het mis. De boot liep vol, waardoor hij in het water terecht kwam. Maar doordat hij niet kon zwemmen, raakte hij in paniek. Zijn broer zat in dezelfde boot en redde hem uit het water. Een ervaring die hij niet snel meer vergeet. Maar dat maakt hem ook vastberaden. Faisal ‘ik wil graag leren zwemmen en het gaat al best wel goed. Maar onder water gaan, vind ik erg spannend. Ik heb ook astma, dus ik kan niet lang onder water blijven’.
Inmiddels is hij 18 jaar en volgt nu een jaar zwemles. Hij vindt het ook goed voor z’n lichaam en merkt dat hij er fitter van wordt. Hij durft alleen nog niet te zwemmen voor zijn diploma. “Je moet dan onder water door een gat kunnen zwemmen. Dat vind ik eng. Bij het oefenen in het diepe, raakte ik meteen in paniek en zakte naar de bodem”. Beide leerlingen maken al snel duidelijk dat er één heel belangrijke reden is die deze zwemlessen zo goed maakt. De zwemdocent Velantina. Faisal: ‘toen ik de eerste keer in paniek raakte, was Velantina er voor mij. Zij kalmeerde mij en is voor mij heel belangrijk’. Danakil: ‘haar instructies zijn heel duidelijk, want ze maakt ook veel gebruik van handgebaren. Dat is voor mij erg fijn, ik kan het dan goed volgen’.
Velantina benadert de jongeren met alle geduld. Het is al snel duidelijk dat ze er ook zelf veel plezier in heeft. De jongeren geinen wat onderling en halen af en toe een lolletje uit. Maar als het moet, is ze streng. Faisal: ‘ik vind de lessen ook gezellig, want we hebben veel lol met elkaar. Maar tijdens de les, let ik wel echt goed op. Want het gaat over water en dat is gevaarlijk. Net als vuur. Dat zijn gevaren waar je geen lolletje over moet maken’.
Dit zijn jongeren uit de internationale schakelklas bij het Albeda college. Deze schakelklas is een vorm van onderwijs die bedoeld is om een brug te slaan tussen verschillende onderwijssystemen. Waarbij ze vijf dagen in de week lessen volgen. Nederlands docent Fatima El Yousfi stimuleert deze klassen om op zwemles te gaan. In het begin gaat ze met de leerlingen mee. Want soms hebben ze een extra duwtje nodig.
“Aan het begin van het schooljaar loop ik langs alle groepen om te vertellen over zwemles”. Maar het zijn ook gewoon pubers, dat vraagt soms net even een andere aanpak. Er zijn mensen die dat afschrikt. Die denken bij jongeren vaak alleen aan overlast. Maar het is zo’n leuke groep’
Fatima doet haar uiterste best om leerlingen zover te krijgen. Het is een mooie kans om zwemveilig te worden en sportief bezig te zijn. Dat gaat de ene keer makkelijker dan de andere. Vooral meiden moet ze nogal eens overhalen, want die zijn over het algemeen terughoudender.
‘Ik heb er zelfs een bourkini voor gekocht, want ik wil die meiden echt meetrekken. En ga soms zelf ook mee het water in’.
Volgende week zwemt Danakil voor haar diploma. Ze heeft daar wel iets langer over gedaan dan nodig was, omdat ze af en toe een ‘pauze’ nam. ‘In de winter is het wel koud om te zwemmen hoor, dus dan sloeg ik wel eens een les over’. Maar dat ze het gaat halen, daar heeft ze alle vertrouwen in. Ook Faisal durft af en toe te denken aan zijn zwemdiploma. Hij moet alleen nog iets zekerder worden, maar is vastberaden om het te gaan halen.
Dit is onderdeel van Samen scoren voor de stad, mede mogelijk gemaakt door Hellebrekers en Laureus.